Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/10/2005: "Mishandeling door politie New Orleans gefilmd"

Een tv-ploeg van Associated Press (AP) heeft zaterdagavond in New Orleans vastgelegd hoe de politie meerdere malen een dronken 64-jarige man heeft geslagen.
NOPdavis (14k image)
Davis wordt door agenten mishandeld

Een andere agent viel de producer van de ploeg aan en drukte hem achterover een auto.
Klik op meer.

Drie van de betrokken agenten werden reeds op zondag geschorst en zijn afgelopen maandag reeds voorgeleid. Ze worden strafrechterlijk vervolgd en krijgen voorlopig geen geen salaris. Het corps staat bekend om corruptie en geweld.

Het filmpje van AP laat zien hoe een agent minstens vier keer de 64-jarige Robert Davis keihard op zijn hoofd slaat. Hij lijkt zich te verzetten als hij door vier agenten tegen de grond wordt gewerkt.

Een andere agent slaat hem vervolgens twee keer. Davis lag met zijn gezicht op de grond terwijl het bloed langs zijn arm de goot in liep.

Ondertussen droeg een andere agent die zichzelf als S.M. Smith bekend maakte, de ploeg van AP op het filmen te stoppen. Nadat producer Rick Matthews zijn perskaart liet zien en vertelde dat hij aan het werk was, werd hij door Smith tegen een auto aangeduwd en vervolgens achterovergedrukt. Hij kreeg daarbij een flinke por in zijn maag en moest een intimiderende tirade ondergaan, waarin hij te verstaan kreeg dat hij naar huis diende te gaan.

De politie deelde mee dat Davis werd gearresteerd wegens openbare dronkenschap, verzet bij arrestatie, aanranding van een politieagent en openlijke intimidatie. Politiewoordvoerder Defillo ontkende dat de zwarte huidskleur van Davis een rol had gespeeld in de gebeurtenissen met de blanke agenten.

Drie van de vijf betrokken agenten waren van het corps in New Orleans, de andere twee waren federale politiemannen, die na de orkaan Katrina in grote aantallen naar de stad zijn gestuurd.

De arrestatie vond plaats in Bourbon Street in het inmiddels weer op gang gekomen uitgaanscentrum van het Franse Kwartier. Normaal gesproken vereist het nogal opzienbarend gedrag om in dit stadsdeel te worden gearresteerd.

De politie werkt sinds de orkaan Katrina onder stress. Agenten sliepen in hun auto en draaiden 24-uurs diensten. Drie kwart van de agenten verloor hun huis en hun gezinnen zijn over het hele land verspreid.

Veel agenten deserteerden na de orkaan, sommigen werden beschuldigd van plunderingen en twee pleegden zelfmoord. Nu wonen de agenten op een cruiseschip, maar ontberen een eigen kamer. Ze werken 12 uur per dag.

De politie krijgt regelmatig de beschuldiging gewelddadig op te treden en corrupt te zijn. Afgelopen vrijdag is een onderzoek gestart naar de verduistering van 200 auto’s, waaronder 41 nieuwe Cadillacs, uit een showroom ten tijde van Katrina.

Het filmpje valt hier te zien.

Bron: USA Today

2 Reacties


Vanwege de grote belangstelling voor deze zaak heeft AP de complete filmreportage online gezet. Klik eerst:
http://hosted.ap.org/dynamic/files/specials/videolineups/video1.html?SITE=OHRAV&SECTION=HOME en vul dan in bij 'search': AP Releases Unedited Video of New Orleans Arrest

zei: J.B. Arend op 15/10/2005 om: 12:01u

Davis blijkt een gepensioneerde leraar te zijn die net terug was in New Orleans. Hij ging een pakje sigaretten kopen en vroeg een agente te paard hoe het zat met de avondklok in de stad...

zei: J.B. Arend op 15/10/2005 om: 12:13u


Powered by Greymatter