Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/10/2005: "Genetisch gemanipuleerde gewassen besmetten landbouwgrond gedurende 15 jaar"

Genetisch gemanipuleerde gewassen besmetten landbouwgrond gedurende 15 jaar nadat de oogst van dergelijke gewassen heeft plaatsgevonden, heeft Engels overheidsonderzoek uitgewezen.
GMcrop (19k image)
De uitkomst is niet bepaald positief voor de toekomst van de verbouw van dergelijke gewassen in Groot-Brittannië met het vooruitzicht dat boeren, die dit een jaar zouden willen uitproberen, vijftien jaar geconfronteerd zullen worden met de gevolgen er van.
Klik op meer.

Het onderzoek dat werd gefinancierd door biotechnologiebedrijven en het Britse Ministerie van Milieu, torpedeert de overheidsstrategie om de verbouw van genetisch gemanipuleerde oliehoudende raapzaden in Groot-Brittannië te introduceren.

Ministers hebben benadrukt dat de gewassen niet verbouwd mogen worden totdat er regels zijn die het mogelijk maken dat gemanipuleerde gewassen naast hun conventionele soortgenoten kunnen bestaan. Het onderzoek toont echter aan dat dit onmogelijk is.

De studie die door de Royal Society is gepubliceerd, onderzocht vijf plekken in Engeland en Schotland waar genetisch gemanipuleerde oliehoudende raapzaden werden verbouwd. Significante hoeveelheden van dergelijke planten werden echter nog steeds gevonden, terwijl er op de bewuste akkers reeds andere gewassen werden verbouwd.

Eén van de conclusies uit het onderzoek luidt dat de aanwezigheid van dergelijke zaden in de bodem een potentieel serieus probleem vormt. Negen jaar na het oogsten groeiden nog steeds twee gemanipuleerde gewassen per vierkante meter, terwijl dit na vijftien jaar nog altijd 1 plant per vierkante meter bedroeg. Deze aantallen zijn hoger dan die door de EU zijn toegestaan.

Pete Riley, directeur van het biotechnologiebedrijf GM Freeze, zei: “Het wordt steeds duidelijker dat het onmogelijk wordt om genetisch gemanipuleerde gewassen in Groot-Brittanië te verbouwen.”

Bron: Independant


Powered by Greymatter