Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/08/2005: "Bush zal veto uitspreken over anti-martelwetgeving Amerikaanse Senaat"

President Bush zal zijn veto uitspreken over een amendement, die de Amerikaanse Senaat heeft aangenomen om een eind te maken aan de martelingen van gevangenen door Amerikaanse troepen.
JohnMcCain (10k image)
De in Vietnam gefolterde John McCain is inititatiefnemer van 't anti-martel amendement

Het op 6 oktober aangenomen amendement kreeg een overweldigende steun ook van Republikeinse zijde, hetgeen in de VS als een regelrechte revolte tegen Bush wordt opgevat.
Klik op meer.

De muiterij is de laatste tegenslag die de regering van Bush te verwerken kreeg van een parlement dat zich steeds onafhankelijker begint op te stellen. De onbeperkte macht die het Witte Huis verwierf na de aanslagen in 2001 op de Twin Towers en de oorlog tegen het terrorisme lijkt op z’n retour te zijn, zo melden Amerikaanse media.

De Senaat nam het amendement met grote meerderheid aan met 90 stemmen voor en slechts negen tegen. De meeste Republikeinen steunden het verbieden van martelingen, waaronder de fractieleider Bill Frist. De meeste senatoren motiveerden hun keuze door zich te beroepen op de schandalen rond Abu Ghraib en de gevangenis van Guantanamo Bay.

Initiatiefnemer van het amendement was de republikeinse senator John McCain, die zelf als gevangene in Vietnam werd gemarteld. Hij meent dat zijn voorstel wordt gesteund door Amerikaanse soldaten. Zijn amendement heeft als doel de “wrede, onmenselijke en vernederende” behandeling van gevangenen te verbieden die in handen zijn gevallen van het ministerie van defensie van de VS.

De stemming was een van de grootste en best gesteunde revolte tegen Bush gedurende de vijf jaar dat hij aan het bewind is en shockeerde het Witte Huis.

Een woordvoerder van het Witte Huis deelde mee dat adviseurs van Bush hem advisren een veto over het amendement uit te spreken, aangezien hiermee de VS aan banden worden gelegd in de oorlog tegen terrorisme.

Indien Bush een veto uitspreekt, dan zou het de eerste keer zijn dat hij gebruik maakt van deze bevoegdheid. Zo’n veto kan echter weer ongedaan worden gemaakt met een tweederde meerderheid in de beide parlementen.

Bush staat dus voor een dilemma mede omdat het amendement is toegevoegd aan een wetsontwerp van defensie waarmee de uitgaven worden goedgekeurd. Als hij het bewuste amendement afwijst door middel van een veto dan is het gehele wetsontwerp van de baan en zit het Amerikaanse leger in Irak en Afghanistan vanaf het midden van november 2005 zonder geld.

Bron: Telegraph


Powered by Greymatter