Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/05/2005: "Rossport Five op vrije voeten gesteld"

Na 94 dagen in gevangenschap te hebben doorgebracht, zijn op 30 september de vijf Ieren vrijgelaten, die bekend staan als de Rossport Five.
rossportfivefree (12k image)
Rossport Five weer op vrije voeten
Het vijftal verzette zich de werkzaamheden die Shell op hun land wilde verrichten ten behoeve van een omstreden zeepijpleiding, die in Rossport aan land moet komen.

Philip en Vincent McGrath, Micheál Ó Seighín, Willie Corduff en Brendan Philbin schonden een gerechtelijk bevel om de werkzaamheden van Shell niet te dwarsbomen en mee te werken aan het project. Op verzoek van Shell heeft het Hooggerechtshof in Ierland dit nu ingetrokken.

De vier landeigenaren en één activist verzetten zich tegen de experimentele pijpleiding die Shell in gebruik wil nemen. Deze leiding waarmee in zee gewonnen gas aan land wordt gebracht, staat onder veel hogere druk dan te doen gebruikelijk is. De leiding loopt over het land van de betrokkenen, dat deels door de staat Ierland onder dwang is ingepikt.

De bevolking van Rossport verzet zich vanwege veiligheidredenen tegen de aanleg van de pijpleiding. Deze wordt op slechts 70 meter van hun huizen aangelegd. Ook voeren zij milieuredenen aan.

Hoewel de rechtbank op 25 oktober oordeelt of het vijftal daadwerkelijk moet worden gestraft, wordt de vrijlating als een overwinning gezien in het kamp van de tegenstanders van de pijpleiding.

De protesten tegen de leiding hebben afgelopen zomer de werkzaamheden aan de pijpleiding alsmede aan de raffinaderij vrijwel stilgelegd. De inwoners en activisten zijn van plan net zo lang door te gaan met hun verzet tot Shell het project afblaast en overgaat tot raffinage van het gas op zee, zoals de gangbare praktijk in het verleden was.

Beelden van de vrijlating vind je hier.

Meer informatie over de campagne tegen Shell vind je hier.


Powered by Greymatter