Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/05/2005: "Nieuwe video over de racistische grenspatrouilles van de Minuteman (VS)"

In de VS manifesteert zich sinds het begin van de jaar steeds nadrukkelijker een groep gewapende burgerwachten, die bij de zuidelijke grens met Mexico patrouilleren.
minutemanproject (24k image)
Over deze racistische Minuteman is nu een videofilm beschikbaar die on-line bekeken kan worden.
Klik op meer.

De zuidelijke grens van de VS veranderde meer dan tien jaar gelden in een oorlogsgebied. Agressieve en militair getinte acties van de grenspolitie schenden dagelijks mensenrechten in de grensgemeenschappen. Naast deze officiële militarisering worden grensvluchtelingen en gemeenschappen lastig gevallen door gewapende burgerwachten. Tot voor kort was hun aantal echter beperkt.

In april 2005 kreeg een nieuwe groep, het Minuteman Project, nationale bekendheid in de VS. De groep bracht honderden burgerwachten bijeen in Arizona om de grens te bewaken. Binnen enkele maanden breiden ze hun activiteiten uit naar de rest van de VS.

Leiders van de Minuteman zijn er in bedreven hun project af te schilderen als een goed bedoelde poging de grens in de gaten te houden. Op deze wijze zijn ze in veel bekende radio- en televisieprogramma’s afgeschilderd en door de gouverneur van California welkom geheten.

Hun racisme en vreemdelingenhaat worden zelden aangeroerd, noch wordt hun bestaansrecht openlijk betwist.

De komende maanden is de inzet van de tegenstanders van de Minuteman er op gericht dat zij worden gehoord en dat er acties gehouden worden om de groeiende invloed van de Minuteman tegen te gaan.

In de video "Rights on the Line: Vigilantes at the Border" wordt ingegaan op anti-immigratie politiek die achter de Minuteman schuil gaat. De video is gemaakt door mensenrechtenactivisten en inwoners uit de grensdorpen en verhaalt over de spanningen aan de grens door hen die dit ondergaan. Ook de onderliggende motivatie van de burgerwachten komen aan bod alsmede hun nachtelijke patrouilles.

De video kun je hier bekijken.


Powered by Greymatter