Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/04/2005: "Turkse dienstweigeraar Mehmet Tarhan opnieuw in hongerstaking"

De Turkse dienstweigeraar Mehmet Tarhan is opnieuw in hongerstaking gegaan.
MehmetTarhantukas2-1 (21k image)
Solidariteitsactie voor Mehmet Tarhan
Dit nadat zijn haar en baard op gewelddadige wijze in de militaire gevangenis van Sivas werden afgeknipt.
Klik op meer.

Mehmet verlangt medisch onderzoek van een burgerarts, een rapport van een forensisch medische dienst waarin de mishandeling wordt gedocumenteerd en vervolging van de daders.

Mhmet Tarhan werd op 8 april j.l. gearresteerd en verkeert sindsdien in gevangenschap.
Hij ging reeds eerder in hongestaking van 25 mei tot 21 juni vanwege voortdurende mishandeling en intimidatie in de mitaire gevangenis van Sivas.

Op 4 augustus werd hij tot vier jaar gevangenisstraf veroordeelt wegens ongehoorzaamheid aan het bevoegd militair gezag. Hij weigert immers zijn dienstplicht te vervullen. Turkije erkent geen dienstweigering en ontbeert wetgeving op dit terrein.

Sindsdien wordt hij voortdurend in de gevangenis belaagd. Iedere twee weken wordt hij gedwongen zijn haar te laten knippen. Indien hij niet meewerkt volgen willekeurige disciplinaire maatregelen, zoals eenzame opsluiting gedurende vijftien dagen, het ontzeggen van het recht om telefoongesprekken te voeren, brieven en drukwerk te ontvangen en bezoek te krijgen.

Op 30 september werd hij door zeven of acht bewakers aangepakt die zijn haar wilden knippen met een nieuwe hongerstaking als gevolg.

“Om ongeveer 15.00 uur kwam de onderofficier Hilmi Savluk, vergezeld van drie of vier bewakers mij vertellen dat mijn haar moest worden geknipt. Daarna kwamen zeven of acht mensen met geweld mijn haar en baard knippen. Ze bleken niet in staat om mijn snor af te scheren. Ook een vriend van de afdeling kreeg te maken met een grof gedrag van de bewakers toen hij zich trachtte te verzetten tegen de wijze waarop ik werd behandeld.
Na de marteling van de knipbeurt, heb ik pijn in mijn gezicht, in mijn beide handen, pijn in mijn linker arm waar ze op gingen zitten, pijn in mijn linker voet, verwondingen en kneuzingen op mijn armen en benen. Ik kan mijn nek niet bewegen vanwege de pijn,” zegt Mehmet.

Op 1 oktober werd Mehmet ‘s middags onder dwang overgebracht naar het militair ziekenhuis.
Mehmet werd naar het militair ziekenhuis overgebracht nadat zijn advocaten bij de gevangenisdirecteur hadden aangedrongen op overplaatsing naar een forensische medische voorziening. Ondanks dat Mehmet dit weigerde en stelde slechts naar een burgerziekenhuis te willen worden overgebracht, werd hieraan geen gehoor gegeven. Twee doktoren liepen gedurende tien minuten om hem heen en concludeerden dat er geen sporen van mishandeling waren.

Nadien werd hij weer teruggeplaatst in de militaire gevangenis

Zijn maat Ali die voor hem opkwam, is nadien op dezelfde wijze behandeld toen zijn haar moest worden geknipt. Hij kreeg daarbij dusdanige slagen tegen zijn hoofd, dat er sprake was van verlammingsverschijnselen aan de rechterzijde van zijn hoofd. In bewusteloze toestand werd hij voor onderzoek naar een universiteitskliniek overgebracht waar geconstateerd werd, dat hij was geslagen. De gehele daarop volgende nacht stond hij onder observatie.

Ook Ali is thans in hongerstaking. Hij eist publiekelijke bekendmaking van de mishandelaars en maatregelen tegen de daders. Bovendien eist hij beëindiging van dergelijke handelwijzen tegen gevangenen.
Op hun verzoek hebben de hongerstakers vitamine B1, water, zout en suiker gekregen, maar geen vruchtensap waar eveneens om was gevraagd.

Protesten tegen de behandeling van deze gevangenen kunnen gestuurd worden aan:

Militaire gevangenis Sivas:
Fax: + 90 346 225 3915

Ministerie van Defensie:
Fax: + 90 312 417 6386

Kantoor Minister President:
Fax: + 90 312 417 0476

1 Reactie


nederland nog mee bezig om koerdische dienstweigeraar uitzetten naar turkije.m. tarhan mishandeld en vernederd in de mitaire gevangenis van Sivas.IND werkmee met turkse militairen, we weten wel dat nederlandse overhied economische belang van turkeji. daarom gebruik IND koerden daarvoor.stop koerdische dienstweigeraar uitzetten naar turkije

zei: osman op 12/10/2005 om: 16:17u


Powered by Greymatter