Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

10/04/2005: "De dagelijkse Balkenzwendel deel 5: trillingen per seconde"

De radio! Van zo goed als alle Balkenzwendel kun je net zo goed zeggen dat het Kokstoverij of Lubberij is, maar exclusief voor het zittende regime is wat je hoort als je langs de FM-band fietst...

regenboog (3k image)
"Hoe kun je trillingen bezitten?" "Laat dat maar aan ons over."
Klik op meer

De voortdurend krachtig terugtredende overheid heeft "de ether" - trillingen per seconde, geprivatiseerd. Men zou denken dat trillingen per seconde niet anders dan privaat zouden kunnen zijn. Maar ja, om terug te kunnen treden moet de overheid natuurlijk eerst naar voren treden.
Van alles wat verzwendeld wordt en is aan op gemene kosten opgebouwde instellingen en bedrijven is "trillingen per seconde" toch wel de opmerkelijkste. Hier is namelijk niets opgebouwd op gemene kosten. Je verklaart ze simpelweg heel bolsjewistisch tot genationaliseerd en zegt vervolgens met veel aplomb dat ze verkocht moeten worden - aan de hoogstbiedende. Daar worden wat schaamlapjesachtige voorwaarden aan verbonden - en het resultaat is te horen, op de FM-band. (Middengolf en andere AM-banden zijn internationaal en bevatten gelukkig meer dan alleen Nederlandse stations).
De zwendelarij begon al direct na de veiling. Rupert Murdoch zou "gouwe ouwen" gaan uitzenden - dat was precies wat we nodig hadden, nietwaar? Het is er nooit van gekomen - hij heeft Veronica gekocht en dat zendt nu "gouwe ouwen" uit- je bent tenslotte jong en dat wil je dan. Eenmaal verkocht zijn trillingen per seconde aardig door te verkopen. Mist iemand Noordzee FM? Vermoedelijk niet - het heet nu Q Music, van de eigenaren van Het Parool. Hoort u het verschil? Vette stemmen die je tutoyeren, je mededelen dat JIJ kans maakt dit of dat te winnen, overal dezelfde Engelstalige reutemeteutmuziek die je zelf wel van het net kunt plukken als je het wil horen, en natuurlijk reclame. Die stemmen zijn al net zo artistiek en interessant als voetballers die ook voor miljoenen heen en weer geschoven worden. Levende reclamezuiltjes.
Het enige dat anders klinkt is de ("publieke") klassieke zender - maar die dreigt dan ook opgeheven te worden -, (soms) lokale radio en de piraat (vrije zender).
Kort na de privatisering van de genationaliseerde trillingen was er enigszins gegeneerd sprake van dat Nederlandstalige muziek niet aan bod zou komen. Geen van de opkopers van de trillingen wilde trillingen gebruiken om verstaanbare liedjes uit te zenden. Daar zitten de sponsors niet op te wachten. Dus zou er misschien een vrijplaats voor piraten moeten komen, die zouden daar dan voor zorgen. De minister van economische zaken - die gaat over trillingen per seconde, dat begrijpt u - zag daar niets in. Sindsdien is het op parlementair niveau op dit gebied zo stil als het dit Hoge Lichaam van de Staat past.


Powered by Greymatter