Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/30/2005: "Omstreden huurlingen Blackwater actief in Algiers (New Orleans)"

Het beveiligingsbedrijf Blackwater is in de wijk Algiers van New Orleans ingeschakeld om het Rode Kruis te beschermen.
Blackwater57492 (12k image)
Zwaar bewapende huurlingen van Blackwater in Bourbon Street in New Orleans

Het bedrijf dat gebruik maakt van gewapende huurlingen is berucht in de VS vanwege betrokkenheid bij de oorlog in Irak, waar het de reputatie geniet van eerst schieten en dan praten. In de wijk het Franse Kwartier van New Orleans zouden deze huurlingen bewoners de wijk uit geschoten hebben.
Klik op meer.

Dat Blackwater in New Orleans actief is, was overigens al langer bekend. Net als veel andere particuliere beveiligingsbedrijven is Blackwater ingehuurd door het Ministerie van Binnenlandse Veiligheid. De zwaar bewapende huurlingen lopen te patrouilleren op straat. Ze staan symbool voor de keuze van de Amerikaanse regering; overal sterft het van gewapende (leger)troepen, terwijl de officiŽle hulpverlening faalt door afwezigheid of gebrekkig functioneren.

Op de vraag aan de vrijwilliger van het Rode Kruis in Algiers waartegen hij beschermd moest worden, bleef deze het antwoord schuldig. Er is absoluut geen sprake van een onveilige situatie in deze wijk, waar er inmiddels weer sprake is van stroom, stromend drinkwater, kabeltelevisie en een functionerend riool.
CommonGround (17k image)
De Kliniek van Common Ground in de wijk Algiers

Afgelopen zaterdag (24 september) werd een jonge lokale vrijwilligers van de Common Ground Kliniek in Algiers gearresteerd en door de politie geslagen. Hij voldeed aan het signalement van een inbreker hetgeen door een getuige werd bevestigd.

Tientallen politiewagen van met name de politie van New Orleans verschenen voor de kliniek. Tegen de tijd dat de andere vrijwilligers van Common Ground ter plekke waren (de meeste mensen waren niet op pad voor de slachtoffers van orkaan Rita), was de jongen reeds in de boeien geslagen en omgeven door agenten. Hij werd vernederd, tegen de grond gewerkt, gedreigd met slaag en verteld te stoppen met huilen.

Van de arrestatie zijn opnamen gemaakt.

Hij werd een nacht in het tot politiebureau omgebouwde busstation vastgehouden en herhaaldelijk geslagen. De volgende morgen werd hij zonder aanklacht maar met bulten op zijn hoofd en schrammen op zijn armen vrijgelaten.

Uit de berichten blijkt dat de politie Common Ground ervan beschuldigd te profiteren van de verkoop van hulpgoederen. Ook blijkt de groep te worden getreiterd door het leger, de politie en de officiŽle hulporganisaties. De Veterans for Peace, die in Covington een alternatieve hulpverleningsproject draaien zijn zowel uit hun opslagplaats als van hun kampplek gezet, nadat een vrijwilliger van de groep op eenzelfde manier werd beschuldigd.

Tot dusver zijn dit de enige blijken van waardering die de lokale autoriteiten hebben kunnen opbrengen voor de hardwerkende vrijwilligers van de alternatieve hulpverlening.

Terrebonne Parish
Het in het zuidwesten van Louisiana gelegen gebied van Terrebonne Parish is pas eergisteren officieel erkend als rampgebied. Tot dan toe is er overigens geen officiŽle hulpverlener gesignaleerd. Het Rode Kruis arriveerde eergisteren voor het eerst in dit zwaar getroffen gebied met twee vrachtwagens.

De gisteren gearriveerde officiŽle hulporganisatie FEMA maakte zich meteen impopulair door niet alle geleden schade in aanmerking te willen nemen voor een vergoeding uit het rampenfonds. De FEMA is trouwens praktisch onbereikbaar. Hun website wordt zo druk bezocht dat zelfs het Rode Kruis adviseert er geen gebruik van te maken. Hetzelfde geldt voor hun telefoonlijnen die continu bezet zijn en indien iemand er in slaagt er doorheen te komen, is een urenlange wachttijd niet ongewoon. Dit terwijl de organisatie slechts op deze twee manieren te bereiken is.

De organisatie heeft inmiddels zoín kwalijke reputatie dat functionarissen vermomd als brandweerlieden of Rode Kruismedewerkers over straat gaan in de getroffen gebieden.

De Common Ground groep in Algiers, die alternatieve hulpverlening biedt in Terrebonne Parish maar niet in staat is voldoende schoonmaakmiddelen te leveren, vroeg aan het Rode Kruis om deze middelen ter beschikking te stellen aan de groep voor verdere distributie aan de getroffenen. Na door te zijn verwezen naar het centrale distributiepunt, waar verteld werd dat de groep reeds ter plekke hulpverleningsactiviteiten verricht en wel een paar pallets met schoonmaakspullen voor de bewoners kon gebruiken, kreeg men doodleuk te horen dat indien hun hulp nodig was, de groep wel gebeld zou worden!

Ondertussen werkt Common Ground samen met de bewoners. Gezamenlijk werden de spullen die de groep mee had gebracht uitgeladen en verder verspreid. De sfeer is ondanks de grote verliezen die de mensen daar hebben geleden goed te noemen. Er heerst een grote eensgezindheid en ondanks de tranen wordt er ook gelachen.

Ninth Ward (New Orleans)
Het Common Ground Collectief in de wijk de Ninth Ward van New Orleans heeft de orkaan Rita goed doorstaan. Het initiatief is gehuisvest in het hoger gelegen gedeelte van de wijk dat bespaard bleef van de overstromingen die het lager gelegen gedeelte van de wijk wel opnieuw troffen vanwege nieuwe door orkaan Rita veroorzaakte dijkdoorbraken.
NinthWard099 (20k image)
Common Ground in de Ninth Ward

Naast anarchisten van ondermeer Food Not Bombs zijn bij dit collectief ook leden van de Groene Partij van Louisiana betrokken als de vice voorzitter Leenie Halbert en Andrea Garland (Get Your Act On). Behalve het verzorgen van warme maaltijden en voedseldistributie in de wijk door Food Not Bombs, is de groep ook betrokken bij de verspreiding van hulpgoederen en het verrichten van reparatiewerkzaamheden aan de huizen in de wijk.

Een interview met Food Not Bombs mensen vind je hier.

Ook hier deed zich een incident met de politie voor. De vriend van Andrea Garland, kunstenaar Jeffery Homes bracht een ochtend in een geÔmproviceerde cel door nadat hij was gearresteerd door de politie. Hij had op straat zwart geverfde poppenhoofden op stokken geplaatst ter nagedachtenis aan alle door toedoen van Katrina gesneuvelden.

De wijk zit nog altijd zonder stroom terwijl de nabijgelegen wijk het Franse Kwartier en het Central Business District inmiddels wel weer zijn aangesloten op het net. Onduidelijk blijft ook wanneer de bewoners er terug kunnen keren. De meeste huizen zijn intact maar dreigen weg te schimmelen vanwege de door de overstroming veroorzaakte vochtproblemen.

Het Rode Kruis is in deze wijk in geen velden of wegen te bekennen.

Zie voor een prachtig Engelstalig (sfeer)verslag hier. En wat fotoís hier.

Waveland (Mississippi)
Helaas geen nadere berichten uit Waveland, waar naast een Rainbow-groep ook mensen van Food Not Bombs voor de plaatselijke bevolking koken. Wel verschenen er een tweetal interviews op Indybay met mensen die ter plaatse actief zijn. Het eerste gesprek (36 min.) is met Dave Sayotovich dat plaatsvond op het moment dat orkaan Rita zich begon te roeren. Behalve de toestand in Waveland wordt ingegaan op het belang van radio in tijden van crisis en welke rol het lokale radiostation dat is opgezet heeft in deze regio in Oost-Louisiana.

Het tweede vraaggesprek (19 min.) vindt plaats met Diamond Dave Whitaker die meewerkt met Food Not Bombs. Hij interviewt ondermeer een stel lokale inwoners die de orkaan hebben overleefd.

Fotoís van Waveland vind je hier.

2 Reacties


Wilde van die huurlingen ook een item maken, ongeveer op hetzelfde tijdstip als collega Arend - zo ziet u mensen, hoe hard wij bij devrije.nl voor u werken.
Ik liep vast op de aanwezigheid in de Delta van de als oorspronkelijk Isra√ęlisch aangeduide Instinctive Shooting International - ja, u leest het goed. Zie:
http://www.isiusa.us/ain.html
ook bekend van Irak. Sommige dingen zijn zo barbaars en verbijsterend dat je er even verder niet aan wilt werken.

zei: Prul op 30/09/2005 om: 14:50u

Door duistere oorzaken was de m in de link weggevallen:
http://www.isiusa.us/main.html

zei: Prul op 30/09/2005 om: 14:52u


Powered by Greymatter