Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/28/2005: "Vrijspraak voor weigeraar identificatieplicht bij VS-ambassade"

Nadat afgelopen maandag de kantonrechter in Leiden al een vredesactiviste ontsloeg van rechtsvervolging werd vandaag een ander door een Haagse kantonrechter vrijgesproken.
paspoortcontrole (4k image)
Beide activisten werden eerder dit jaar gearresteerd bij de ambassade van de VS, waar ze protesteerden tegen de beŽdiging van Bush tot president van dit land.
klik op meer.

Bij een demonstratie die drie vredesactivisten hielden bij de VS-ambassade op 20 januari j.l. vanwege de inauguratie van president Bush voor zijn tweede termijn werden de drie opgepakt, omdat zij zich weigerden te legitimeren.

De vraag om legitimatie en hun aanhouding was onterecht zo bepaalden zowel de kantonrechter in Leiden, als in Den Haag.

Het protest van de drie met spandoektekst: "nog 4 jaar Bush-terreur" werd na 5 minuten door de politie beŽindigd.

De zaak was voor de drie vredesactivisten een principiŽle zaak omdat er geen sprake was van een strafbaar feit, bedreiging van openbare orde, verkeersveiligheid en/of volksgezondheid. Het betrof in hun ogen een flinke inperking van het grondwettelijke recht op vrije meningsuiting en zij weigerden dan ook de boete te betalen om de zaak door de rechter te laten beoordelen.

De drie hadden zich zeer gestoord aan de uitspraak van de politie: "u demonstreert, dus u moet zich legitimeren".

In twee van de drie rechtszaken heeft de rechter hen nu in het gelijk gesteld. Volgens de wet op de identificatieplicht mag de politie alleen om legitimatie vragen als dat "redelijkerwijs noodzakelijk is voor de
uitoefening van de politietaken". Bij een demonstratie als op 20 januari bij de VS-ambassade is dat dus niet noodzakelijk.

De uitspraak is van belang, omdat sinds de invoering van de ID-plicht veel meer politieke activisten zijn geconfronteerd met een onterechte eis door politie om zich te legitimeren. De laatste van de drie vredesactivisten moet op 4 oktober bij de kantonrechter voorkomen en ook hier wordt vrijspraak of
ontslag van rechtsvervolging verwacht.

(Bijdrage van Rob Boogert)


Powered by Greymatter