Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/28/2005: "Comandante Machetero standrechtelijk geëxecuteerd"

Op de dag waarop de Puertoricaanse onafhankelijkheidsbeweging haar verjaardag viert, 23 september, is Filiberto Ojeda Ríos, Comandante Machetero, doodgeschoten door de FBI - of beter: hij is aangeschoten en men heeft hem thuis laten doodbloeden. Een signaal aan de Puertoricaanse onafhankelijkheidsbeweging en de vredesbeweging, een dag voor de grote demonstratie in Washington DC.

mayrios2 (26k image)
Een foto, geplaatst door de FBI op zijn website: gewapend en gevaarlijk - en inmiddels dood
Klik op meer

Ojeda werd verdacht van medeplichtigheid aan een grote bankroof in 1983, die moest dienen om de onafhankelijkheidsbeweging te financieren. In 1990 werd hij op borgtocht vrijgelaten en sindsdien was hij voortvluchtig. In 1992 werd hij bij verstek veroordeeld tot 55 jaar gevangenisstraf en een boete van 600.000 dollar. Hij leefde onopvallend als boer in Hormigueros, was - op band - nog regelmatig spreker voor de onafhankelijkheidsbeweging - ironischerwijze nog op hetzelfde ogenblik waarop hij werd neergeschoten.
De FBI heeft in het begin het verhaal verspreid dat Ojeda werd beschoten "uit zelfverdediging". Afgezien van de getuigeverklaring van zijn vrouw - die een 'vrijgeleide' had gekregen voor de schietpartij van de FBI - wees het sectierapport uit dat het anders gegaan was: hem werd moedwillig medische hulp onthouden nadat hij geraakt was - zijn boerderij was onder schot genomen. De gouverneur van Puerto Rico, die moeilijk een politieke vriend van Comandante Machetero genoemd kan worden, noemt de gang van zaken een schandaal.
Ojeda is 27 september begraven.
Hij wordt de Che Guevara van Puerto Rico genoemd, maar zal wel nooit in een kledinglijn opduiken.


Powered by Greymatter