Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/26/2005: "Nieuwe publicatie van Kelderuitgeverij over Rotterdams anarchist Honig"

De Utrechtse anarchistische Kelderuitgeverij presenteert op vrijdag 7 oktober haar nieuwste uitgave, getiteld ‘Pieter Johannes Honig (1866-1952), Herinneringen van een Rotterdams revolutionair’.

HonigPiet (9k image)
Piet Honig
Nooit is de opkomst van het vroege anarchisme rond 1890 in ons land zo vanuit de beweging zelf beschreven als in deze memoires van de Rotterdamse arbeider en anarchist Piet Honig.
Klik op meer.

Geďnspireerd door Domela Nieuwenhuis raakt de 19-jarige stoffeerder in 1885 in de ban van het socialisme. Weg met rangen en standen, recht voor allen!

Maar ook in de socialistische beweging blijkt niet iedereen gelijk. Daarom sluit Honig zich in 1888 aan bij de prille Rotterdamse anarchistenbeweging. Daar groeit hij uit tot een belangrijk man. In 1892 neemt hij samen met een kameraad de landelijke uitgave van het blad De Anarchist op zich.

Vervolgens woont en werkt Honig afwisselend in Nederland, België en Frankrijk en draagt ter plekke het anarchisme uit. Schrijft artikelen, plakt affiches of smokkelt ’s nachts pamfletten over de grens.
Meer en meer trekt hij naar de militante kant van het anarchisme.

In Parijs komt hij in contact met Jean Grave, maar vooral met de individualistische anarchist John
Henry Mackay, wiens spoor hij uiteindelijk zal volgen.

In 1898 vlucht Honig halsoverkop uit Nederland. Op het eerste oog vanwege een faillissement na onduidelijke oplichterij. Maar waarschijnlijker is dat hij een aanslag had beraamd op de jonge koningin Wilhelmina.

Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog begint Honig met het schrijven van deze memoires. Het
zijn herinneringen die lezen als een avonturen- of schelmenroman. Tevens vormen zij een eerbetoon aan de anarchistische idealisten van toen. Romantisch, ontwapenend eerlijk en naďef, soms verdoezelend, maar altijd levendig.

Het manuscript van Piet Honig komt uit de collectie van het IISG te Amsterdam en is niet eerder uitgegeven. De memoires zijn door Bert Altena voorzien van een inleiding en uitvoerig nawoord. Daarin plaatst hij deze herinneringen in een breed historisch kader met betrekking tot de socialistische en anarchistische bewegingen eind negentiende eeuw.

In verband met het beperkte aantal plaatsen, dien je je via dit mailadres aan te melden bij de Kelderuitgeverij als je de presentatie van dit boek op 7 oktober a.s. in Rotterdam wil bijwonen. Manuel Kneepkens zal Bert Altena interviewen over het boek. De bijeenkomst wordt vocaal opgeluisterd door de groep ‘Radicale Vocalen'.


Powered by Greymatter