Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/24/2005: "Orkaan Rita richt vooral materiėle schade aan"

In vergelijking met Katrina lijkt de schade die de orkaan Rita heeft aangericht vooral materieel van aard te zijn. Het kustgebied van Texas en Lousiana is weliswaar deels overstroomd maar slachtoffers zijn vooralsnog niet gemeld.
NewOrleans9thward03 (18k image)
De opnieuw ondergelopen wijk Ninth Ward in New Orleans

Rita kwam aan land ten oosten van Sabine Pass nabij de grens tussen Texas en Louisiana als een orkaan van categorie 3 en was daarmee zwakker dan voorspeld. Desondanks stond het vloedwater 40 kilometer landinwaarts zo’n 3 meter hoog.
Klik op meer.

Geėvacueerde Steden als Houston en Galveston bleven afgezien van storm en hevige regenval grotendeels gespaard. Wel braken in beide steden een paar branden uit die ondanks de regen door de wind flink werden aangewakkerd.

Elders moesten reddingsteams in boten en helikopters wel degelijk in actie komen, zoals in Lafitte dat 20 km ten zuiden van New Orleans ligt. Honderden mensen moesten uit hun overstroomde huizen worden gehaald in het moerasgebied tussen New orleans en de Golf van Mexico. Zeewater kwam over de dijken heen en drong de huizen binnen. Daarnaast viel er viel tientallen centimeters aan regen.

Dit maal werden de getroffen inwoners niet alleen afgezet maar ook vervoerd door de National Guard die met trucks naar een nabije middelbare school bracht waar het droog was gebleven.

Elders langs de kust van Louisiana moesten tientallen mensen uit hun huizen worden gehaald die enkele meters onder water waren komen te staan. Honderdduizenden woningen en bedrijven kwamen zonder stroom te zitten, terwijl de daken van de huizen waaiden en bomen werden ontworteld. Twee derde van het arme Louisiana zit nu met de gevolgen van de beide orkanen.

De wijk de 9th Ward in New Orleans stroomde ook vandaag nog verder onder hoewel ook deze stad door de orkaan bespaard bleef. Het zal minstens 2 dagen duren voor de wijk opnieuw droog gepompt is.
In het laag gelegen Jefforson Parish in het zuiden van New Orleans dat tijdens Katrina goeddeels was ontsnapt aan overstromingen kreeg nu wel deels met wateroverlast te maken. Ook hier moesten afgelopen nacht mensen uit hun huizen worden gered.

Het Common Ground initiatief in de wijk Algiers (New Orleans) meldt dat de wijk tamelijk ongeschonden door de orkaan Rita is heengekomen. Er zijn teams uitgezonden naar het westelijk deel van de stad om te kijken wat er daar gedaan kan worden en waar er behoefte aan is.

1 Reactie


Common Ground Relief:
http://www.commongroundrelief.org/

zei: ketellinkie op 25/09/2005 om: 16:11u


Powered by Greymatter