Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/24/2005: "Geslaagde omsingeling Keer het Tij bij tegenvallende opkomst"

Vanmiddag hebben de talloze organisaties die deel uitmaken van Keer het Tij het Binnenhof in Den Haag omsingeld. Het gedeelte rond de Hofvijfer werd op een kleurrijke en veelal creatieve wijze geheel bezet om de afkeer tegen het huidige kabinetsbeleid kenbaar te maken.
IMG_2200 (39k image)
Overzicht van de manifestatie op het Plein

De opkomst viel echter tegen. Sprak de organisatie optimistisch over 5000 tot 7000 demonstranten, in werkelijkheid waren het wellicht 2000 tot 3000.
Klik op meer.

Aan de omsingeling ging op het Plein in Den Haag onder een aangenaam zonnetje een manifestatie vooraf met diverse sprekers. Ook hier viel het met de drukte reuze mee. SP-orakel Jan Marijnissen was de eerste serieuze spreker, die meende dat het Nederlandse volk een beter kabinet verdiende dan de huidige. Hij besloot ingetogen met een passend gedicht van Glastra van Loon, een mooi eerbetoon aan de overleden schrijver die met de SP sympathiseerde.
IMG_2160a (28k image)
Dit maal in de hoedanigheid van Gerrit Zalm!

Het meest fanatiek was echter Niek Stam die namens De Maat is Vol onomwonden voor een links kabinet pleitte en boegeroep opwekte met zijn opmerking dat de vakbeweging bij de manifestatie ontbrak. Een prachtig oud links propagandaverhaal derhalve. De toespraak van Mohammed Rabbae (comité Genoeg is Genoeg) was emotioneel waar hij het huidige beleid in Nederland ondermeer omtrent vluchtelingen hekelde.
IMG_2183a (31k image)
Het vluchtelingenbeleid gehekeld

De manifestatie was vooral een wapenschouw van de drie linkse politieke partijen, de PvdA, GroenLinks en de SP. Veel ballonnen waarvan die van GroenLinks opvielen door haar geringe omvang. Verder opvallend veel groepen uit het gekleurde deel van onze samenleving en natuurlijk de onvermijdelijke communistische splinters.
IMG_2164a (39k image)
De Internationale Socialisten zetten hun beste beentje voor!

Medestanders uit de laatst genoemde groepen stonden tijdens de omsingeling de politie te provoceren bij de ingang van het Binnenhof, dat uiteraard was afgesloten voor het publiek.
IMG_2224 (37k image)
Het Palestina Comité ageerde tegen de Muur van Apartheid in Israël

Uit de anarchistische en aanverwante activistische beweging waren opvallend weinig mensen aanwezig en dat gold ook voor het Haagse deel. Dit terwijl er behoorlijk wat groepen uit dit politieke spectrum bij de organisatie Keer het Tij zijn aangesloten.
IMG_2173a (37k image)
Veel mensen van de campagne 'Stop Dekker' waren aanwezig

Kortom, de omsingeling van het Binnenhof was een mooi stuk politieke folklore waar de regering Balkenende bepaald niet van wakker zal liggen.
IMG_2217a (36k image)
De omsingeling van de Hofvijver in volle gang

17 Reacties


Er waren in totaal 4 anarchisten, dus wilde je wat veranderen, had je ook zelf wat moeten gaan mobiliseren!

Ik vind dit stuk echt negatief! nadenken boos, grr

zei: Farshad op 24/09/2005 om: 20:43u

Nou echt negatief bepaald niet, maar je maakt mij niet wijs dat dit nou het toppunt van het verzet tegen het kabinet zou moeten voorstellen!
En ook kan ik me niet voorstellen dat Keer het Tij nou reuze tevreden is met deze opkomst. Van tien rijen dik was absoluut geen sprake of er nou geteld is of niet.
Anarchisten hebben van oudsher niet zoveel met kabinetten en regeringsbeleid. Het gaat niet om een stukje maar om de hele koek en de bakkerij erbij zal ik maar zeggen.
Om naar maar te zwijgen over een omsingeling op een dag dat de betrokkenen lekker thuis zitten en niet aan het werk zijn.
En daarbij werkt de hiërarchie van Keer het Tij waar de drie linkse partijen de dienst uitmaken (zie de sprekerslijst) ook niet echt mee.

zei: J.B. Arend op 24/09/2005 om: 21:30u

Ik heb in tegenstelling tot Farshad slechts 3 anarchisten geteld , zij waren niet in het bezit van een ballon ...... Verder heb ik met verbazing gekeken en geluisterd naar twee muzikale clowns op het podium waarvan er een in een wit trainings pak constant bezig was zich zelf te krabben op een bepaalde plek...
De 3000 aanwezigen hadden er niet bepaald interesse in , zij babbelden wat en snuffelden in elkaars ideologische marktkraampje...
s'avonds in het RTL nieuws en ook in het NOS Journaal werd de hele gebeurtenis voor de "vorm" nog een half minuutje aandacht toebedeelt.. nadenken

zei: Ferry op 24/09/2005 om: 23:12u

Het is gewoon beter dat dit kabinet en eventueel de volgende het afbraak beleid gewoon voortzet. Wellicht als er genoeg mensen tot op het bot uitgekleed is, is er misschien voldoende draagvlak voor een echte revolutie. Dus ga gerust zo door Balkje, het volk is toch zo mak als een lammetje, ga zo door om tenslotte wolven te kweken! oke

zei: Bolus op 24/09/2005 om: 23:19u

Er hebben al voldoende mensen gezegd dat het makkelijk afzeiken is als je zelf geen flikker doet (waar blijven de anarcho-acties tegen het kabinet???). Maar mischien wel even een paar feiten ter info. Op de sprekerslijst stonden naast 2 politici ook een huurder, een student, iemand van Greenpeace, 3 vluchtelingen, een migrantenorganisatie, etc. etc. En de clown die aan zijn kruis stond te krabben was Def Rhymz, een rapper die twee nummer 1 hits op zijn naam heeft staan. Een beetje kleurrijke jeugdcultuur kan ook geen kwaad zou ik zeggen, beste heren (en dames?) anarchisten.

zei: Rene Danen op 25/09/2005 om: 01:54u

Het geeft geen pas indirect te beweren dat degenen die iets doen boven kritiek verheven staan en dat degenen die kritiek leveren (van afzeiken is geenzins sprake)geen flikker doen. Ik ken geen anarchist die niets doet, zelfs onze ouderen zetten het bejaardenhuis nog op stelten.
Inderdaad stonden op de sprekerslijst ook anderen vermeld en had ik dat voorbeeld misschien beter niet kunnen gebruiken, al is er een duidelijke hiërachie waarneembaar bij dit soort zaken. Dat de drie partijen een zeer dominante positie innemen, wordt niet bestreden. Rest mij nog de vraag naar de mate van tevredenheid bij de Keer het Tij organisatie te stellen.

zei: J.B. Arend op 25/09/2005 om: 08:36u

Niet alleen anarchisten, maar de meeste "mensen in het land" weten wel dat er via de stembus geen ander beleid te bereiken is. Met Shellmannetje Bos en zijn club? Geef mij een pauze!
big grin
Natuurlijk is een potest tegen de Balkenbende gepast. Maar laat dit gebeuren zonder de 'andere-regeringsillusie' die zo duidelijk werd uitgestraald door deze demonstratie - alleen al het opportunisme dat het op zaterdag was en niet op de dinsdag zelf, om de oranjeklantjes niet te schokken...

zei: Prul op 25/09/2005 om: 12:48u

Dat Danen van Keer het Tij samenwerkt met rechtse partijen als PvdA en GroensLinks, enkel om 3000 mensen op de been te krijgen voor een folkloristische bijeenkomst, is nog tot daaraan toe. Maar om de seksist Def Remz uit te nodigen (nummer 1 hits, geweldig Rene!) in de hoop dan daarmee ook de schooljeugd op komt dagen, dat zegt toch alles over het populisme waarmee Danen en co. besmet zijn. En dan die toespraak van leider Danen, die aangaf dat de 3000 aanwezigen "85 procent van de bevolking" vertegenwoordigden. Ongelooflijk, hoe krijgt hij het uit z'n bek. De thuisblijvers hadden massaal gelijk.

zei: appie chaoot op 25/09/2005 om: 17:09u

Ik vraag mij af hoe je anarchisten kan herkennen.
Waren het de 4 jonge punkers?
Of zouden er meer zijn geweest?
Het spijt mij al ik niet als anarchist herkent word.
En ja Balkenende zal er niet wakker van liggen.
En Ja het was een groot vertoon van Parlementair links.
En Ja je struikelde over de vele communistische splinter partijtjes.
En ja de vertoning bij de ingang van het binnenhof was wat lachwekkend.
Maar Ja, Als je er toch bent. Een klein signaal is tenminste wat.
Hoe klein ook.

zei: Bas op 25/09/2005 om: 17:23u

Op verzoek van Rene Danen, een nummer 1 hit van Def Rhymz:

SCHUDDEN

Yes Yeah
Dit is een bobblingremix van DJ Jean
Alle balluh verzameluh!!!

Zak,zak,zak,zak,zak,zak,zak,zak
maar lekker door,door,door,
zak maar door,door,door,door
Zak,zak,zak,zak,zak,zak,zak,zak
maar lekker door,door,door,
zak maar door,door,door,door
zak…

Tot de grond,
Schudden met die kont,
Van links, naar rechts
Het is niet erg,
Kom op, doe het
Het is niet erg,
Kom op, doe het

Hey meisje,
Hey lekker ding,
Hey schattebout, kippebout, moerbout,
Ik wil je naaie, naaie, naaie, naaie huis toe brengen,
Want je hebt echt een lekkere bil koffie,
Lekkere Bobbejaanland.
Hey schattebout, kippebout…ahhh…

Ik wil je billen zien,
Ik wil je billen zien,
Ik wil je billen zien,
Ik wil je billen zien,
Ik wil je billen zien,
Ik wil je billen zien,
Ik wil je billen zien,
Ik wil je billen zien,
Ik wil je billen zien,

Heeey…..

Zak,zak,zak,zak,zak,zak,zak,zak
maar lekker door,door,door,
zak maar door,door,door,door
Zak,zak,zak,zak,zak,zak,zak,zak
maar lekker door,door,door,
zak maar door,door,door,door
zak…

Tot de grond,
Schudden met die kont,
Van links, naar rechts
Het is niet erg,
Kom op, doe het
Het is niet erg,
Kom op, doe het

Kom op, kom op
Ik vind je leuk, echt leuk,
Wat je met je billen doet,
Maar pas op, hooeee
Anders krijg je billenkoek,
Want je weet, wat ik weet,
En je weet wat ik wil…
Ik ben niet verliefd op jou,
Maar verliefd op je bil.

Ooooh, wat zie jij er heerlijk uit,
Ik wil je opeten net als fruit,
Weet je wat ik moet doen,
Weet je wat ik moet doen

Ohoo ohhh,
Schatje kom even hier!
Even hier,
En doe mij een plezier,
En schud voor mij,

Schudden,Schudden..

Schat je bil, je bil, je bil gaat ontploffen,
Nou schudden met die billen,
Niet stoppen, niet stoppen
Je bil, je bil, je bil gaat ontploffen,
Nou schudden met die billen,
Niet stoppen, niet stoppen

Nou zakken dan, zakken dan, zakken dan,
Zak dan, zak dan,
Zakken dan, zakken dan, zak dan!

Zak,zak,zak,zak,zak,zak,zak,zak
maar lekker door,door,door,
zak maar door,door,door,door
Zak,zak,zak,zak,zak,zak,zak,zak
maar lekker door,door,door,
zak maar door,door,door,door
zak…
Tot de grond,
Schudden met die kont,
Van links, naar rechts
Het is niet erg,
Kom op, doe het
Het is niet erg,
Kom op, doe het

Tot de grond,
Schudden met die kont,
Van links, naar rechts
Het is niet erg,
Kom op, doe het
Het is niet erg,
Kom op, doe het

zei: Rita op 25/09/2005 om: 17:27u

Je wentelen in politiek correct gedoe over teksten van een rapper zet zeker geen zoden aan de dijk. Overigens provoceerde niemand de politie, maar begon de politie nerveus te doen...

zei: SNIX op 25/09/2005 om: 18:22u

Verdomd, ik geloof onderhand dat er wel 20 anarchisten waren! Ik zag maar drie punkers, waaronder een mij niet onbekende.
Dat de politie nerveus werd en hun paarden ook, tja,maar wat deden die demonstranten daar eigenlijk terwijl de omsingeling in volle gang was?

zei: J.B. Arend op 25/09/2005 om: 22:16u

Bedankt Rita - wat een démasqué voor die stakkerds van GroenLinks (groen noch links, zoals ik altijd maar zeg)...

zei: Prul op 26/09/2005 om: 22:07u

Maar mijn vraag is nog niet beantwoord. Wat gaan al die anarchisten die het zo goed weten nu zelf organiseren? Ik doe graag mee aan een anarchistische actie tegen het kabinet. Ik heb ze alleen nog niet gezien de afgelopen tijd. Waar en wanneer kan ik me melden voor zo'n geweldige effectieve succesvolle anarchistische actie die het kabinet gaat laten wankelen?

zei: Rene Danen op 28/09/2005 om: 21:55u

Ik ben ook bereid om naar de demo van de anarchisten te komen, ook al kost mijn treinkaartje al mijn spaargeld... confused Dus organiseer een demo.

Maar ik denk dat De Vrije een beetje meer positief moet kijken, er is een demo geweest en de boodschap van sommigen was duidelijk: er moet een kabinet van PvdA, GL en SP komen. Niet iedereen was het daarover eens. Waren er meer anarchisten, dan hadden ze ongetwijfeld ook spreektijd gekregen en konden ze hun eigen boodschap overbrengen. Over dat het anders moet in NL, zijn we het met elkaar eens. Elke poging, groot of klein, is altijd welkom! En geef een keer de complimenten aan elkaar ipv elkaar af te zeiken. Je wilt niet weten hoeveel energie het gekost heeft om dit te organiseren...

De complimenten aan Keer het Tij organisatoren!

zei: Farshad op 28/09/2005 om: 22:40u

Zoals reeds opgemerkt stellen veel anarchisten niet het grootste belang in het actievoeren tegen het kabinet. Het probleem zit niet in het kabinet, maar in het regeren als zodanig. Iedere regering zal voortdurend beslissingen nemen die niet in het belang zijn van de bevolking, een links kabinet niet uitgezonderd. Denk maar aan de WAO-ingrepen van de PvdA destijds.
Het zou voor anarchisten beslist prikkelender zijn geweest indien Keer het Tij zou hebben besloten om op Prinsjesdag het Binnenhof te blokkeren. Maar wees nou eerlijk, voor dergelijke directe acties is binnen Keer het Tij toch geen draagvlak?
Het gaat er heus niet om om Keer het Tij af te zeiken. Door mij is tevens aan de orde gesteld dat de radikalere groepen die deel uitmaken van deze organisatie grotendeels afwezig waren. En zeker elke poging om mensen bijeen te brengen om politieke verandering te bewerkstelligen is waardevol. En ongetwijfeld hebben de organisatoren zich uit de naad gewerkt.
Echter mogen we van Keer het Tij verwachten dat zij als bundeling van heel veel organisaties in staat is een actie te organiseren die werkelijk oproept tot burgelijke ongehoorzaamheid aan dit kabinet?

zei: J.B. Arend op 28/09/2005 om: 23:21u

Voorzover er een algemene uitspraak over "het anarchisme" is te doen lijkt mij het IWW-motto, met Kropotkin in gedachten het passendst: werken aan de nieuwe samenleving in de schoot van de oude. De prioriteit ligt nu eenmaal niet bij demonstraties tegen een bepaalde regering, al is het ook weer onzin dat het helemaal geen verschil zou maken welke regering er zit. Maar dit werk is niet zo geschikt voor 'conspicuous consumption'. En eerlijk gezegd weet ik niet of ik aan een anarchistische demonstratie tegen het kabinet zou willen meedoen...

zei: Prul op 30/09/2005 om: 12:14u


Powered by Greymatter