Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/23/2005: "Orkaan Rita: dijkdoorbraken in New Orleans en miljoenen op drift"

Langdurige en hevige regenbuien die aan de orkaan Rita vooraf gaan, hebben vandaag in New Orleans opnieuw tot dijkdoorbraken geleid. Lager gelegen stadsdelen zoals de 9th Ward zijn opnieuw overstroomd.
Houstonloot (25k image)
Dichtgetimmerd pand in Houston

Zo’n drie miljoen mensen zijn gevlucht voor de orkaan, die morgen in Texas en Zuidwest Louisiana aan land komt. Honderdduizenden ontvluchtten Houston om in urenlange files te belanden, de straten zijn verlaten en winkels gesloten. Televisiezenders vullen de ether met hysterie.
Klik op meer.

In New Orleans zijn afgelopen nacht op een drietal plaatsen opnieuw dijken doorgebroken. Tientallen huizenblokken in de 9th Ward zijn opnieuw overstroomd. Vanmorgen steeg het waterpeil met centimeters per minuut. De wijk was pas net droog gepompt.

Volgens een woordvoerder van burgemeester Ray Nagin zouden er geen bewoners meer in de wijk verblijven. Het anarchistische centrum Common Ground meldt echter dat er zo’n 80 mensen zijn achtergebleven. Afgelopen week was er in deze week eveneens een Common Ground centrum geopend waaraan ook Food Not Bombs meewerkt.

Weervoorspellers voorzien een regenval van ettelijke centimeters, een hoeveelheid die dicht bij de kritische grens komt die de gerepareerde dijken in New Orleans aankunnen. Zorgwekkend zijn ook de begeleidende stormen die het water verder kunnen opstuwen en vanmorgen reeds sterker waren dan ingeschat door legeringenieurs ter plaatse.

De dijkdoorbraken vonden volgens een woordvoerder van hulpverleningsorganisatie vooral plaats op breukvlakken die met zand waren dicht gemaakt. Pompen weren meteen in werking gesteld, maar de belangrijkste pomp in de 9th Ward is nog altijd buiten gebruik als gevolg van schade door Katrina. Zoektochten naar dodelijke slachtoffers van Katrina werden vandaag gestaakt.

In Louisiana moesten een half miljoen mensen evacueren waaronder velen die reeds door Katrina op de vlucht waren geslagen. Degenen die weigeren om te vertrekken, moesten volgens gouverneur Kathleen Blanco maar het volgende advies opvolgen: “Misschien moeten ze hun sociale zekerheidsnummer maar met onwisbare inkt op hun arm schrijven.” Opnieuw een misplaatste opmerking van deze dame die eerder naar aanleiding van Katrina meende dat plunderaars maar moesten worden doodgeschoten.

De Amerikaanse staat wekt de indruk dit maal beter te zijn voorbereid. De National Guard en medische teams staan paraat. Helikopters en reddingsboten worden paraat gehouden. Blanco en haar collega Perry in Texas hebben om extra troepen gevraagd, 15.000 voor Louisiana en 10.000 voor Texas. Paul McHale Binnenlandse Veiligheid zei: “Dit keer willen we meer doen dan naar de televisie te kijken”.

In New Orleans gold opnieuw een verplichte evacuatie voor het stadsdeel op de oostelijke oever van de Mississippi, terwijl de politie meende dat het vertrek van de mensen in Algiers op de westelijke oever zeer verstandig zou zijn. Duizenden bleven echter, waaronder de anarchistische hulpverleners van Common Ground en de bewoners die hierbij betrokken zijn.

Ook in de wijk Algiers woedt een flinke storm vandaag en valt er koude regen die de hulpverleners van de Common Ground doornat maakt. Er wordt druk gewerkt om alle voorraden en middelen veilig te stellen voor Rita maar evengoed blijft de hulpverlening doorgang vinden. Het centrum ontving ook vandaag weer vele telefoontjes van mensen die hun hulp aanbieden en geld willen doneren.

Gisteren deed Common Ground een oproep voor de komst van vrijwilligers en hulp naar het rampgebied voor de komende slachtoffers van de orkaan Rita. De groep bereidt zich voor op het verlenen van hulp in New Orleans maar gaat ook een Eerste Hulpteam formeren dat in West Louisiana en Texas voedsel, water en medische spullen gaat brengen. Vanmiddag viel in de burelen van Common Ground in Algiers de stroom reeds uit. Verwacht wordt dat dit pas na Rita zal worden hersteld.

President Bush heeft zijn intrek genomen in het hoofdkwartier van het Northern Command op de luchtmachtbasis Peterson in Colorado Springs. Daarmee is hij Washington ontvlucht waar morgen een grote demonstratie tegen de oorlog in Irak zal plaatsvinden, zoals overigens op meer plaatsen in de VS het geval zal zijn.

1 Reactie


Common Ground Relief:
http://www.commongroundrelief.org/

zei: ketellinkie op 25/09/2005 om: 16:10u


Powered by Greymatter