Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/23/2005: "Actieplan opgesteld voor directe democratie in rampgebied Katrina"

Het lijkt er op dat vanuit de alternatieve hulpverlening, die in het rampgebied van Katrina functioneert, thans een volgende stap wordt gezet om de lokale gemeenschappen op een directe democratische manier verder te gaan opbouwen.
NewOrleans44096710_07a527fc8b (17k image)
Beeld van New Orleans enkele dagen geleden

Het People's Hurricane Relief Fund en Community Labor United uit New Orleans hebben een actieplan opgesteld, dat de vorming van een landelijke coalitie voor de wederopbouw van New Orleans en wijde omgeving in de VS beoogd en wel van onderop.
Klik op meer.

Sinds de orkaan Katrina heeft Community Labor United, een in New Orleans gevestigde coalitie die zich wijdt aan het creŽren van ruimte voor basisorganisaties, de ontwikkeling van het People's Hurricane Relief Fund gesteund. Gezien de enorme hoeveelheid werk dat in de verwoeste stad moet worden verzet, is het de initiatiefnemers duidelijk dat een landelijke coalitie in de VS dit project dient te steunen.

Het Actieplan voor een landelijke coalitie en lokaal leiderschap beoogt het tot stand brengen van een zodanig netwerk van wijk- en buurtorganisaties en hun organisatoren dat die in staat is tegemoet te komen aan de behoeften van de mensen die door de orkaanramp getroffen zijn. De inzet is een dusdanig sterke lokale basisorganisatie te ontwikkelen dat deze een rol van betekenis kan spelen in de hulp, de terugkeer en de wederopbouw in New Orleans.

Behalve de opbouw van het Fonds, ziet de groep een taak weggelegd als tegenspeler van de officiŽle hulpverleningsorganisatie FEMA en als coŲrdinator en ondersteuner van basisinitiatieven. Voorts kan de organisatie fungeren als informatiepunt, als aanlooppunt voor vrijwilligers en als ondersteuning voor de wederopbouw.

Om een coŲrdinerende functie uit te kunnen oefenen en de onderlinge communicatie te bevorderen, is het de bedoeling een zestal steunpunten te openen in New Orleans, Baton Rouge, Jackson, Lake Charles, Houston alsmede het kantoor van Common Ground in de wijk Algiers in New Orleans.

De groep beoogt voorts de vorming van Raden van Overlevenden in de steden in de VS waar de vluchtelingen naar toe zijn overgebracht. Zodoende kan ook hun inbreng een rol van betekenis spelen.

Om het Actieplan verder vorm te geven zijn verschillende werkgroepen geformeerd waarin iedereen die in dit proces wil deelnemen, lid van kan worden. Binnen iedere groep fungeren sleutelfiguren die als coŲrdinator van de groep optreden.
Inmiddels zijn er werkgroepen gevormd voor het politieke overzicht en reconstructiewerk, organisatie en interne communicatie, fondswerving en financiŽn, gezondheid, voorzieningen, media, vrijwilligers, wetgeving, onderwijs en documentatie.

Opvallend is dat vrijwel alle contactpersonen vrouwen zijn.

Eind september zal in New Orleans een bijeenkomst van de organisatie plaatsvinden.

Bron: New Orleans Indymedia

2 Reacties


Waarom is het opmerkelijk dat vrijwel alle contactpersonen vrouwen zijn? Slaat toch nergens op. Je zet in een bericht toch ook niet dat het opmerkelijk is dat alle contactpersonen man zijn!

zei: Chaoss op 24/09/2005 om: 01:51u

Nee, inderdaad want dat is ook de gebruikelijke situatie! big grin

zei: J.B. Arend op 24/09/2005 om: 08:12u


Powered by Greymatter