Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/22/2005: "Alternatieve hulp aan orkaanslachtoffers in Waveland (Mississippi)"

Terwijl de alternatieve hulpacties in het rampgebied van Katrina zich opmaken voor de volgende orkaan Rita, gaat de steun aan de achtergebleven bewoners gewoon door, zoals in het toeristische kustdorp Waveland (Mississipi).
Waveland45077574_4480dc7957_m (23k image)
Het parkeerterrein staat vol met tenten en voorraden in Waveland

Naast Food Not Bombs arriveerden afgelopen weekend twee bussen met activisten en boeren uit Madison in Waveland. Ze brachtten vers voedsel en tal van andere spullen naar de plaats, waar ook mensen uit de kringen van de Rainbow Gathering hulp bieden. Samen met de groep BCOC uit Bastrop (Texas) hebben ze het Waveland Cafe opgezet.
Klik op meer.

In Waveland heerst de staat van beleg, er geldt een avondklok (20.00- 6.00 uur) en het stikt er van de politie en legereenheden.

In dit kustgebied trok Katrina landinwaarts. Toen de storm met orkaankracht 4 toesloeg, reikten golven van ruim 10 meter zo’n 8 kilometer ver. Hele huizen werden opgepakt en compleet vernietigd. Zo’n 10.000 mensen in 6 dorpen werden midden in de nacht overvallen. Er zijn gruwelverhalen te over.

Op een parkeerplaats hebben verschillende basisgroepen keukens en distributiepunten van spullen opgezet. Generatoren zorgen voor elektriciteit. In de wijde omgeving is dit de grootste hulpactie, die tot een paar dagen geleden uitsluitend door vrijwilligers werd verricht. Het is een bont gezelschap van Rainbow-activisten die met hun gezinsbussen zijn gekomen, kerkelijke groepen en enkele tientallen kleine groepen afkomstig uit alle windstreken van de VS, die de mensen in Waveland ondersteunen.

Er wordt eendrachtig samengewerkt om drie warme maaltijden per dag te bereiden. Het parkeerterrein ter grote van een voetbalveld staat vol met spullen die gratis worden weggegeven.

Drie mensen uit Bastrop (Texas) reden met een vrachtwagen met spullen een dag na de storm naar Waveland en troffen daar een uitgestorven dorp aan. Terwijl ze hun spullen uitlaadden, kwamen de mensen verdwaasd uit het bos. De kracht van de storm was zo sterk dat kleren letterlijk van het lijf werden gescheurd. Velen zwierven in de bossen die volgestroomd waren met water, benzine, wrakstukken en vuilnis. Het hele gebied moet dringend worden opgeruimd en schoon gemaakt.

De mensen uit Bastro streden ervoor spullen aangevoerd te krijgen, terwijl andere groepen eveneens arriveerden. Geen officiële hulpverlening te zien. Het Rode Kruis arriveerde en zette voor korte tijd een distributiepunt voor spullen op, maar vertrok weer snel. Enkele dagen daarna arriveerde een Rainbow gezinscaravan, die een grote keuken op het parkeerterrein opzette alsmede verschillende tenten.

In korte tijd serveerden ze dagelijks maaltijden voor meer dan 2000 mensen en dat zijn ze tot op de dag van vandaag blijven doen. Het aantal eters is gestegen tot 4000, omdat verschillende inwoners terugkeerden naar het dorp. Ze noemen zichzelf REMA, Rainbow Emergency Management Assembly en zijn gewend voor grote groepen te koken onder minder ideale omstandigheden.

Ze verrichten verbazingwekkend werk. Mensen uit de hele regio zijn er thans van afhankelijk. De groep Organic Valley uit LaFarge (Wisconsin) levert veel voedsel en zorgt voor de logistiek van deze keukens. Zelfs het leger wordt gevoed door de Rainbow-keukens!

Inmiddels is de FEMA gearriveerd, maar ze hebben geen idee hoe al deze mensen te helpen.

Arjay Sutton is een van de Rainbowmedewerkers: “We zijn hier om te dienen, te luisteren en te inspireren. We werken 16 tot 20 uur per dag en hopen dat wat meer goede vrijwilligers hier naar toe zullen komen. Vandaag hebben we 800 warme ontbijten, 3000 warme lunches en 500 warme avondmaaltijden gemaakt. Iemand heeft het vrachtgedeelte van een truck vol met voedsel op het parkeerterrein achter gelaten en de FEMA wil dat we als een ‘fuik’gaan fungeren, wat dat ook moge betekenen. Wij voeden iedereen die komt en geven alles weg in onze Wall Less Mart (een parodie op de bekende supermarktketen in de VS) waar alles gratis is en hebben een luisterend oor als dat nodig is.”

“Ik weet niet hoe lang we hier zullen blijven, maar veel mensen zijn van ons afhankelijk. Voor zover bekend is er in een straal van 50 kilometer geen restaurant of winkel te vinden en niemand heeft elektriciteit of gas om een koelkast aan te sluiten of sowieso kookgerei. Ik heb weinig hoop dat dit de komende maanden zal veranderen, omdat alle huizen overstroomd zijn geweest en de meeste gedoemd zijn tegen de vlakte te moeten gaan. Bijna niemand heeft hier een auto, de meeste zijn verdwenen in de storm.”

Sutton meldt voorts dat zwaar materieel om de puinhopen daadwerkelijk op te kunnen ruimen niet gearriveerd zijn. Het verhaal gaat dat het lokale bestuur dit tegenhoudt omdat een politiek bevriende ondernemer de contracten hiervoor wenst binnen te slepen. Het bedrijf van de beste man is echter compleet van de aardbodem verdwenen.

Sutton: “We zijn niet toegerust om met de politiek om te gaan. Maar we zijn wel in staat om deze fantastische, gewone mensen te voeden en enig comfort te bieden, die net zo zijn als jij en ik en op een plek wonen zoals jij woont. Ik kijk hen aan als ze ons bedanken en antwoord, ‘Je zou hetzelfde voor ons hebben gedaan’.”

Arjay Sutton schrijft prachtige verhalen op het weblog van New Waveland Cafe.

Foto’s van de hulpverlening en Waveland vind je hier.


Powered by Greymatter