Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/21/2005: "De ondraaglijke lichtheid van staatsengagement"

"Geweigerd vanwege mijn naam". "Bespogen omdat ik joods ben". En meer teksten op affiches waarop een jongere is afgebeeld die zielig is want slecht behandeld. De overheid vermaant.

cartoonth (8k image)
Cartoon waarin niet gediscrimineerd wordt
Klik op meer

Een van de opvallende kenmerken van de reeks affiches (nee, ze staan niet op het net) is dat er jongeren zijn afgebeeld. Het Meldpunt Discriminatie vindt dan ook dat je het moet melden als je plotseling niet meer achter de kassa in de supermarkt mag zitten "omdat je te oud bent".
Namens een overheid die voortdurend uitblaat dat AOW en pensioenen onbetaalbaar zijn en dat men na de 65ste verjaardag zal moeten doorwerken in de toekomst wordt geen aandacht besteed aan de discriminatie van pakweg 50+-ers. Erger nog: de vijver waarin het bureau vist bestaat - impliciet wordt dit duidelijk - bestaat uit de jonge mensen van wie de overheid het volstrekt logisch vindt dat ze achter de kassa zitten of vakken vullen en dergelijke: vmbo-jeugd dus. Hoe we een dergelijk impliciet onderscheid noemen? Allez, niet kinderachtig wezen, Prul.
Een van de affiches laat een meisje met volledig ingepakt hoofd zien. Zij is geweigerd vanwege haar naam: Demir. Zo'n affiche wordt gemaakt en verspreid door mensen die geen last hebben van sollicitatienood of -plicht. Men wordt in Nederland niet geweigerd vanwege een achternaam. Er waren gewoon geschiktere kandidaten. De halfgare 'werkgever' die toegeeft te discrimineren kan maar beter helemaal stoppen.
Maar het mooiste is het geclaimde succes van zo'n campagne, waarbij de verregaande onnozelheid van dit staatsengagement haar grootste diepte bereikt. Je bezoekt de website van het Meldpunt. Blijmoedig wordt gemeld dat je de 200-en-nog-watste bezoeker bent sinds het begin van de campagne in juli.
(Ik ga ze niet helpen door de site te vermelden).

Als ik al niet anarchist was zou ik het er van worden.


Powered by Greymatter