Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/20/2005: "Oudste bioscooptheater van Amsterdam gekraakt"

Het gebouw aan de Amstelstraat nr. 24 in Amsterdam is maandagavond 19 september gekraakt door de Pickupclub. Van hun site deze foto van het interieur van het oudste bioscooptheater van Amsterdam, dat een bijna treurig stemmende geschiedenis van wisselingen van formule en branden heeft. Het stemt ook treurig dat er geen andere foto op het net te vinden is, zelfs niet van de discotheek iT, zoals het gebouw van 1989 tot voor zeer kort geleden heeft geheten. In het variététheater Flora werden vanaf 1897 al films vertoond.

DSC_0117 (23k image)
Klik op meer

Het manifest naar aanleiding van de kraak:

"Op een ochtend merk je dat je al betaald bent, ingeschreven en afgeschreven. En op deze ochtend, die anders is dan alle andere ochtenden, bind ik de strijd met u aan.
Dit is ITheater.

ITheater is een organisatie die bestaat uit theatermakers, muzikanten, filmmakers, beeldend kunstenaars en architecten, met als bindende factor de schreeuwende behoefte aan nieuwe, inspirerende ruimte in Amsterdam. Geinitieerd en gesteund door Theaterplatform PickUp, beseft ITheater dat nieuwe ideeen en frisse inzichten de motor vormen van de stad. Iedere ontmoetingsplek, elk huis en iedere lege ruimte kan daarom als vanzelf een broedplaats genoemd worden. Het broedplaatsenbeleid zou dan ook op een veel hoger plan moeten staan binnen de gemeentepolitiek.

Omdat we niet kunnen blijven wachten op het logge en besluiteloze politieke apparaat neemt ITheater haar eigen stappen. Want nu al is er in de stad grote behoefte aan goedkope en toegankelijke bedrijfsruimtes, ateliers en woonwerkpanden. De eenvormigheid die rechtstreeks voortkomt vanuit de commercie is in de binnenstad ronduit schrijnend, en slaat iedere vorm van creativiteit dood. Daartegenover moet veelzijdigheid en kleinschaligheid kunnen staan. Vrije ruimtes waar wonen, werken en vrije tijd in elkaar overlopen. In de hele stad, maar juist ook in het centrum."

We kunnen alleen maar hopen dat het streven van de kraak succes heeft.


Powered by Greymatter