Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/19/2005: "Alternatieve hulpverlening succesvol in Algiers: leger roept hulp anarchisten in!"

Het Common Ground Collectief van waaruit in de wijk Algiers (New Orleans) de alternatieve hulpverlening wordt georganiseerd, krijgt een ongelofelijke respons. De groep ontvangt meer dan 500 telefoontjes per dag en ontving meer dan 5000 dollar in twee dagen. Talrijke individuen en groepen komen langs.
AlgiersFNB43116559_47671c133a (21k image)
Food Not Bombs is ook in Algiers gearriveerd

Toppunt van vorige week in Algiers: Het Amerikaanse leger vroeg de anarchisten mensen af te staan om een eigen medische kliniek op zetten!
Klik op meer.

Op zaterdag 17 september sloten zusters, die hun werk bij het Rode Kruis in de steek hadden gelaten, zich bij het project aan. Veel mensen uit de officiŽle hulpverlening lopen stuk op de gang van zaken in deze organisaties. Ze krijgen slechts hun werk voor elkaar door creatieve middelen aan te wenden en een werkwijze te hanteren zoals de alternatieve hulporganisaties doen.

Het meest verbazingwekkende is het zien van de gezichten van mensen die passeren en niet precies weten wie de alternatieve hulpverleners zijn en wat ze precies doen. Zijn jullie van de FEMA (officiŽle hulporganisatie)? Nee. Van welke non-profit organisatie zijn jullie?. Geen. Oh, bedoel je dat dit basis wederzijdse hulp is? Precies!
Algiersbanner3 (6k image)

Ook de website van de groep, levert veel positieve reacties op.

Er wordt hard gewerkt in Algiers. Mensen worden opgeroepen te komen. Hoewel er in Algiers geen sprake is van een noodsituatie, begint langzamerhand het opbouwwerk van de wijk op de voorgrond te treden. Ook wordt het operatiegebied uitgebreid naar andere buurten in New Orleans en in Mississippi. Het is de bedoeling ook op deze andere plaatsen straatklinieken op te zetten.

Er is veel kritiek op het functioneren van het Rode Kruis. Pakhuizen vol met voedsel en spullen, die dagen ongebruikt bleven, noodlijnen die pas na twee dagen proberen bereikbaar zijn, de politie en het leger die aangespoord worden om de alternatieve hulp uit gebouwen en gemeenschappen te verwijderen, een hulpverlener laten arresteren die spullen uit hun pakhuis kwam halen, zijn hiervan voorbeelden.

In Covington werd het vluchtelingen die in het onderkomen van het Rode Kruis verblijven, verboden naar een leuke middag te gaan van het Kamp Covington van de Veterans for Peace, waar ondermeer een picknick stond gepland.

Gemeld wordt dat het Departement van Binnenlandse Veiligheid de alternatieve hulporganisaties afluistert.

Vorige week ontstond een surrealistische sfeer toen het Amerikaanse leger de anarchisten vroeg te helpen met het opzetten van basisvoorzieningen voor de lokale bewoners. Een medisch commandant vroeg de mensen van de Common Ground Kliniek Clinic of ze een paar medici en doktoren wilde uitlenen aan het leger tot het leger zelf een permanente gezondheidskliniek zou opzetten in de Newton Avenue.

Michael Kozart, een dokter van San Francisco General Hospital, die als vrijwilliger bij de Common Ground Kliniek werkt, vraagt zich af waarom het leger hen niet helpt met het vervoeren van mensen, het leveren van medicijnen, fondsen en manschappen, die dan getraind kunnen worden in het verlenen van medische basiszorg.

Volgens hem kopieert het leger de werkwijze van de alternatieve hulpverlening. Hij vergelijkt het optreden van het leger met het openen van een groot winkelbedrijf, die de concurrentie aangaat met een pap-en-mam operatie.
Het leger stuurt militaire voertuigen de buurt in, die voor de medische kliniek van de alternatieven via een geluidsinstallatie laten weten waar de mensen voor hulp heen moeten. De locaties wijzigen echter iedere dag. Ze hebben eindelijk besloten een permanente kliniek op te zetten a dit ongeorganiseerde optreden.

We hebben geen mensen in gevechtstenue nodig om gezondheidszorg te bieden. Niemand wil zorg krijgen van mensen in militaire uniformen die rondrijden in nieuwe Humvees. Ze jagen de mensen schrik aan.

Op donderdag 15 september vond er in Algiers een grote schoonmaakactie plaats door de vrijwilligers en de bewoners. Hoewel van overstroming geen sprake was, ligt de buurt vol met gebroken glas, vuilnis en afgebroken takken.
AlgiersIMG_5998 (15k image)

Grote animator van het alternatieve hulpproject in Algiers Malik Rahim stelt dat er behalve het openen van een medische kliniek en een mobiele kliniek, ook een keuken is geopend die 300 tot 400 mensen voedt. Er waren tot medio vorige week 500 persoonlijke hygiŽne kits uitgereikt met daarin ondermeer persoonlijke verzorgingsmiddelen als zeep, tandpasta en dergelijke. Er is een Common Ground Collectief tot stand gekomen waarin mensen uit de hele wereld inmiddels deelnemen: ďWe are doing whatever it takes to fill the void of the needs that exist.Ē

Bron: Infoshop


Powered by Greymatter