Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/19/2005: "De burgeroorlog in Irak een handje helpen..."

Toen na de Eerste Wereldoorlog ter wille van Britse oliemaatschappijen enkele Ottomaanse provincies bijeengeveegd werden onder de naam Irak, onder Brits toezicht uiteraard, dacht niemand aan dreigende burgeroorlogen - als de inboorlingen ooit zelfbestuur mochten krijgen.

burnbabyburn (10k image)
The natives are restless
Klik op meer

Eigenlijk is het land alleen van 1958 tot 2003 enigszins onafhankelijk geweest, als je de door de VS gesteunde Saddam Hoessein toch die eer wilt geven. Dreigende burgeroorlog? De Koerden voerden strijd voor autonomie, zeker na 1945 - hun was tenslotte ook een nationaal tehuis beloofd na de Eerste Wereldoorlog, en dat hadden ze niet gekregen.
Maar de oorlogsmedia weten nu haarfijn dat er een goede reden is om de bezettingslegers in Irak te houden - eindelijk! Er dreigt een burgeroorlog. Een mannetje van Al-Qaida beloofde ook dat sjiïeten neergepaft zouden worden - een motivatie werd niet gegeven.
Maandag 19 september namen twee mannen de Iraakse politie onder vuur in Basra. Er viel een dode aan de kant van de politie, maar de mannen werden overmeesterd.
En nu blijkt een Britse traditie aan de orde. Het betrof twee Britse militairen, verkleed als Arabieren, die een potje opstandeling gingen spelen. Ze zitten vast bij de marionettenpolitie. Wij vertrouwen er op dat Jack Straw hen snel vrij zal krijgen. En dat de episode de doofpot ingaat.
Maar we weten nu wie "de opstandelingen" wel eens zouden kunnen zijn. Eigenlijk is het niet verrassend. De echte opstandelingen staan op de foto: in Basra is men woedend op de Britse bezetters die via provocaties hun aanwezigheid rechtvaardigen. Om een burgeroorlog te voorkomen...


Powered by Greymatter