Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/17/2005: "IsraŽlisch leger matigt optreden tijdens wekelijkse demonstratie in Bilíin"

Het IsraŽlische leger heeft gisteren (16 september) afgezien van grootscheeps geweld bij de demonstratie in het Palestijnse dorp Bilíin, waar wekelijks tegen de Muur van Apartheid wordt gedemonstreerd.
Bilinimg_8611 (30k image)
Soldaten en demonstranten staan tegenover elkaar

De indruk bestaat dat de uitspraak van het Hooggerechtshof in IsraŽl dat de Muur slechts de veiligheid van het land mag dienen, hierbij een rol speelt. Ook de recente uitspraak van een regionale militaire rechtbank, die de uitspraken van een militaire commandant veroordeelde, doet zich gelden. Deze commandant had namelijk beweerd dat er in Bilíin geen demonstraties meer zouden mogen plaatsvinden.
Klik op meer.

Hoewel de uitspraak van het Hooggerechtshof de bouw van de Muur rechtvaardigt, mag de route slechts bepaald worden op grond van veiligheidsoverwegingen maar niet geleid worden door de behoefte van nederzettingen aan meer grondgebied.

Daar is nu in veel gevallen juist wel sprake van, zoals in Bilíin het geval is.

Hoewel het grootscheeps vertoon van geweld bij de demonstratie van vrijdag 16 september ontbrak, had het leger reeds op donderdagavond alle toegangswegen naar Bilíin versperd met geen andere bedoeling te voorkomen dat IsraŽlische en internationale activisten het dorp konden bereiken.

Ook de avondklok oftewel een uitgaansverbod was dit maal weer van kracht. Toch slaagden 15 IsraŽliís (Anarchisten tegen de Muur en anderen) er in het dorp op donderdagavond te bereiken.

Het leger onthield zich in tegenstelling tot voorheen van nachtelijke acties in het dorp en liet zich verder in het dorp niet zien. Ook de eerste activiteit op vrijdag, een pianoconcert liet men ongemoeid.

Voordat de demonstratie in het begin van de middag van start ging, slaagden er slechts 20 IsraŽliís in om de wegversperringen te omzeilen. Een bus met 50 activisten werd onderweg aangehouden. Vier personen slaagden erin de bus uit te komen en via de heuvels het dorp te bereiken. Drie van hen waren zelfs op tijd voor de demonstratie.

het leger trachtte dit maal de demonstratie niet tegen te houden noch te ontbinden voordat de betoging door de deelnemers werd beŽindigd. De legercommandant drong er slechts op aan de dorpsgrenzen niet te overschrijden.

Toen de demonstranten de soldaten omzeilden op weg naar de route van de Muur, werd zowaar geen traangas of Ďschokgranatení ingezet, maar trachtten de soldaten slechts met duw- en trekwerk dit te voorkomen. Daarbij werden twee internationale activisten gearresteerd.

Op dat moment zaten de 46 in de bus achtergebleven activisten reeds een uur vast. Nadat ze verder mochten rijden, stuitten ze bij Bilíin opnieuw op een wegversperring. Via de heuvels bereikten een deel van hen alsnog het dorp, waarbij de soldaten die hen achterna zaten, het nakijken hadden. Een ander deel werd gearresteerd. Op dat moment was de demonstratie reeds geŽindigd.

De demonstranten kwamen echter opnieuw in actie nadat soldaten, die de stenengooiende jeugd achterna zat, het dorp binnenviel. Nadat de soldaten door hun toedoen waren vertrokken, besloten zoín 150 Palestijnen en IsraŽliís opnieuw te demonstreren tegen de Muur. Op zoín 100 meter van het hek werden ze door het leger tegengehouden, die daarbij enkele traangasgranaten afvuurde. Daarop werd deze actie beŽndigd.

De demonstranten die bij de wegversperring werden gearresteerd, waren inmiddels vrijgelaten. Eťn van de gearresteerde internationale activisten werd overgebracht naar het politiebureau van Givat Zeev.


Powered by Greymatter