Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/17/2005: "Chileense anarchist zwaargewond bij protesten tegen herdenking dictatuur"

Een Chileens anarchist is zwaargewond geraakt tijdens de protesten die op 8 september plaatsvonden in Santiago bij de herdenking dat het 32 jaar gelden was dat de militairen in het land een staatsgreep pleegden en de socialistische president Allende tot zelfmoord dreven.
acto_criminal1 (21k image)
Francisco San Martín Soto wordt geplet door een waterkanon

Francisco San Martín Soto werd door een waterkanon dusdanig opzettelijk tegen een metalen hekwerk geplet met als resultaat een gebroken ruggegraat, gebroken benen en ribben, en een verbrijzeld bekken.
Klik op meer.

Terwijl vrienden van Francisco hem trachtten te redden, reed de chauffeur van het waterkanon bewust door. Gevreesd wordt dat hij nooit meer kan lopen.

Zijn familie is van plan de politie aan te klagen wegens moord met voorbedachten rade.

Inmiddels is er in Dublin een inzamelingsactie voor hem gestart om zijn operaties te kunnen bekostigen. Francisco komt namelijk uit een arbeidersmilieu waar weinig wordt verdiend. De familie is niet in staat om operaties te kunnen betalen.

Ook een andere anarchiste raakte gewond. Erika Jamett kreeg een traangasgranaat tegen haar hoofd en was als gevolg daarvan dagenlang buiten bewustzijn.

Beide anarchisten zijn leden van het Libertaire Studenten Netwerk dat in verschillende studentensteden verspreid over Chili zo’n 200 leden telt. De groep onderhoudt nauwe banden met de anarchistische organisatie OCL in dit land. Francisco studeert aan de universiteit van Valparaìso.

Momenteel verblijft hij in het ziekenhuis waar hij bij bewustzijn is.

De herdenking van de machtsovername door de militairen verliep in Santiago uiteindelijk zeer gewelddadig. Ten minste 10.000 mensen namen deel aan een tocht die voerde naar het algemene kerkhof van de hoofdstad om daar de 3000 slachtoffers van de dictatuur (1973-1990) te herdenken.
Chili00793.jpgmid (25k image)
Chileense anarchisten tijdens de demonstratie

De Chileense centrum-linkse regering weet de ongeregeldheden waarbij ook een jongen van 16 jaar werd gedood, aan ‘infiltranten’. Deelnemers aan de betoging menen echter dat de massaal aanwezige politie (10.000 manschappen) uit was op een harde confrontatie.

Traangasgranaten werden op lichaamshoogte afgeschoten terwijl er talrijke waterkanonnen voortdurend werden ingezet.


Powered by Greymatter