Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/16/2005: "Bewoners Algiers mogen als eerste terugkeren in New Orleans"

Burgemeester Ray Nagin van New Orleans heeft gisteren (15 september) aangekondigd dat de bewoners van de wijk Algiers in New Orleans als eerste mogen terugkeren naar huis.
Neworleans0905 (10k image)
Zonsondergang in Algiers met licht dat door de gebroken ramen heen schijnt

Hoewel de officiële hulporganisatie FEMA en het Rode Kruis zichzelf hierover op de borst zullen kloppen, is het werkelijke succes van de wederopbouw van de wijk te danken aan de moedige buurtbewoners die achterbleven en activist Malik Rahim, die hielp om de alternatieve hulpverlening naar de wijk toe te krijgen.
Klik op meer.

De alternatieve hulpverlening die in Algiers de laatste week op gang is gekomen en waaraan ook anarchisten meewerken, opereert thans onder de noemer van ‘Common Ground Relief’. Deze hulpacties van onderop waren de eerste vormen van ondersteuning die in Algiers geboden werden. De officiële hulp van FEMA en het Rode Kruis die plaatsvinden achter prikkeldraad en worden begeleid door zwaar bewapende militairen, spelen in deze gemeenschap slechts een bescheiden rol.

Zelfs soldaten van het aanwezige leger leveren spullen aan de alternatieve hulporganisatie in de wijk in de wetenschap dat deze hier goed terecht zullen komen. Inmiddels is het duidelijk dat er zo’n 1000 mensen in de wijk zijn achtergebleven.

Nu de bewoners mogen terugkeren is de verwachting dat het beroep op de alternatieve hulpverlening slechts verder zal toenemen. Er is vooral behoefte aan geld. Kleren en voedsel zijn voorlopig voldoende voor handen.

Behalve een eigen website is er in Algiers inmiddels ook een lokale FM-radiostation de lucht ingegaan onder de naam "The Battle for Algiers".

Het medische team van de anarchisten van Mayday DC en Infoshop hebben inmiddels honderden mensen geholpen en geven voorlichting omtrent het gezond blijven onder de moeilijke omstandigheden.

Zelfs militairen, de FEMA en het Rode Kruis sturen mensen naar de tent waar mensenvoor allerlei kwalen behandeld kunnen worden. Het leger doneerde drie trucks vol met spullen.

Het medisch team is afgelopen week uitgegroeid tot zes mensen, dankzij de komst van een vrachtwagen van Cafe Manowaj uit Washington en een andere wagen vol met spullen uit Asheville (North Carolina).

Inmiddels is er tevens een Katrina Indymedia op het web te vinden dat speciaal aan alle berichtgeving rond de orkaanramp is gewijd en in het bijzonder aandacht schenkt aan alle alternatieve hulpprojecten die zijn gestart.


Powered by Greymatter