Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/14/2005: "De Derde Wereld bij de hand - en wat de gevolgen kunnen zijn"

Voor de witte Verenigde Staten is het opnieuw een vreemde gewaarwording: de ontdekking dat 'het oude zuiden' verdraaid veel op de Dere Wereld lijkt. Eigenlijk Derde Wereld is. De Democraten hebben deze streken opgegevn, de Republikeinen weten dat hun achterban er toch wel op hun stemt. De elite kent niet meer dan het toeristische Franse Kwartier van New Orleans met zijn carnaval - een soort Braziliƫ 'in eigen land'.
New Orleans en omgeving zijn niet tot Derde Wereld gereduceerd door de ramp, ze waren het al.

urbmarkt (21k image)
Klik op meer

Er is een hele reeks initiatieven 'van onderop' werkzaam in de streken van het rampgebied, ze zijn hier geĆÆnventariseerd. Sommige zijn hier al meermalen ter sprake gebracht.
Een ervan is de federatie van zuidelijke landbouwcoƶperatieven, die verzet bieden tegen de voortdurende bedreiging van de kleine Afrikaans-Amerikaanse boeren. Het ministerie van landbouw begunstigt de 'grote' witte agribusiness (zeg maar: de Veermannen) met vette subsidies, kleine landbouwers hebben het nakijken. Vooor rijk wit Amerikkka een onbekende wereld.

In 1971 won de partij die onafhankelijkheid van Oost-Pakistan voorstond de verkiezingen voor geheel Pakistan. Het zittende bewind weigerde deze overwinning te erkennen. Een grote overstroming zorgde voor enorme ontreddering: een miljoen doden, vele miljoenen vluchtelingen. Het leger wist niets beters te doen dan hard op te treden tegen de opstandige bevolking. India, waar intussen tien miljoen vluchtelingen heengevlucht waren, greep in en de (toen zo geheten) Volksrepubliek Bangladesj kwam in de plaats van Oost-Pakistan.

In 1972 verwoestte een aardbeving Managua, de hoofdstad van Nicaragua. De hulpverleningsgelden voor de wederopbouw verdwenen in de zakken van dictator Somoza en zijn vrienden. Het duurde zeven jaar voordat zij wegejaagd waren. De Sandinisten waren niet direct volmaakte revolutionairen - maar een omwenteling was het zeker.

Recente voorbeelden van het verband tussen natuurrampen en ingrijpende politieke veranderingen. We zullen zien hoe het verder gaat in de VS.


Powered by Greymatter