Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/12/2005: "Anarchistische hulpgroep arriveert in New Orleans"

De bus van Mayday DC/Infoshop News met hulpgoederen voor de slachtoffers van de orkaanramp is vrijdagmiddag (9 september) in New Orleans aangekomen.
Bushbullshit (19k image)
Bush beweert dat Iran achter Katrina zit

De groep is meteen met het verdelen van de goederen begonnen bij de Masjib Bilal moskee in de wijk Algiers. De groep bestaande uit vier personen passeerde zonder problemen verschillende controleposten.
Klik op meer (o.a. interview Mailk Rahim)

Meteen bij aankomst hielpen de vrijwilligers, die betrokken zijn bij de hulpverlening van de moskee in de wijk de groep met het opzetten van hun ‘welzijntent’, die tot Mayday Wederzijdse Hulp Medisch Station werd omgedoopt. Het centrum is geopend op de tijden dat het uitgaansverbod niet van kracht is.

De inwoners van de wijk vertelden dat de bus de eerste vorm van medische hulp is die in de wijk word opgebouwd sinds de orkaan. Zodra de tent stond opgesteld, meldden de eerste mensen zich reeds voor tetanusprikken, medicijnen voor de bloeddruk en insuline.

Op straat wordt gepatrouilleerd door soldaten en particuliere beveiligingsdiensten, zoals OmniPinnacle en Instar. Er zijn enkele snelle droppings geweest van hulpgoederen, waar de bewoners in de buurt boos over zijn omdat ze volstrekt onvoldoende waren. Het gevoel dat de overheid op alle niveau’s heeft gefaald, is wijdverspreid. “

Er verblijven nog zo’n 500 mensen in de wijk. Er is wel stromend water maar geen elektriciteit. Er liggen nog steeds dode lichamen in de straten.

Inwoonster Imanda Brown van de wijk zegt: “De situatie is diametraal. Er is een gebrek aan gezondheidszorg. Onze eigen stadsbestuurders helpen, ze maken de situatie alleen maar erger. Ze brengen geen voedsel noch voorzien ze in enige vorm van gezondheidszorg. De inwoners zijn afhankelijk van mensen van buiten. De kinderen hebben hulp nodig. Mensen uit andere delen van de stad stromen de wijk in. Helpt de regering nu de mensen of hindert ze de mensen juist? Wat zijn hun beweegredenen?

”Ze zeggen dat ze mensen helpen, maar je moet een nummer bellen voor hulp. Maar hoe moeten mensen zonder telefoon een nummer bellen om hulp te krijgen? Mensen in de wijk geven hun eigen spullen om elkaar te helpen.”

“Onze wijk is afgegrendeld. Je hebt een identificatiebewijs nodig om te reizen, maar hoeveel mensen hebben zo’n bewijs? De avondklok hindert de acties om hulp en spullen aan te voeren. De regering doet thans niets en deed in het verleden ook niets om ons te helpen.” We zijn erg blij dat sommige mensen zich wél bekommeren.”

”Er is geen verzekering voor de mensen. Ze drukken mensen in de marge. Ze stemmen op mensen die zorgen voor de mensen met geld. Die mensen zitten in hun comfortabele woningen en zetten geen wijkcentra op. De mensen hier hebben geen geld om hun bestaan opnieuw op te bouwen.”

Malik Rahim, organisation van huurders stelt: “Alle progressieve mensen moeten bijeenkomen en zich met dit problem bezighouden. En gezondheidskliniek wordt nu opgezet. We gaan ook een school en een cultureel centrum opzetten. Het is belangrijk dat mensen begrijpen dat mensen hier verblijven en niet in de steek moeten worden gelaten.”

Het medisch team van de MaydayInfoshop-groep telt drie personen. Dat is voor de wijk veel te weinig. Er zijn doktoren nodig die de juiste medicamenten e.d. kunnen krijgen en recepten kunnen schrijven. De groep verleent eerste hulp en gaat voor de wijk een medische training geven.

Grote animator van de komst van alternatieve hulpprojecten naar Algiers is Malik Rahim, met wie inmiddels ook een interview beschikbaar is. Je kunt hier naar hem luisteren!


Powered by Greymatter