Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/10/2005: "Massief legergeweld keert zich tegen wekelijkse demonstratie in Bilíin"

Ondanks het gebruikelijke massieve IsraŽlische legergeweld kon de wekelijkse vrijdagdemonstratie van Palestijnen, IsraŽliŽrs en internationale activisten tegen de bouw van de Muur van Apartheid uiteindelijk toch doorgang vinden in het dorp Bilíin op de Westbank.
Bilin090905img_8069 (28k image)
Arrestatie van Abdallah Abu Rahma van het dorpscomitť tegen de Muur

Veertig demonstranten raakten gewond door de enorme hoeveelheden traangas en rubberkogels, terwijl zoín 50 deelnemers werden gearresteerd.
Klik op meer.

Terwijl de discussie in IsraŽl over het gewelddadig legeroptreden tegenover de geweldloze demonstraties in het Palestijnse dorp afgelopen week zelfs tot vragen van parlementsleden van de Knesset leidde, maakte het leger gisteren duidelijk dat haar antwoord bestaat uit een versterkte repressie.

Bilíin is middels de brandhaard geworden van het groeiende geweldloze verzet van de Palestijnen tegen de bouw van de Muur van Apartheid, die tevens neerkomt op annexatie van land ten behoeve van de nederzettingen op de Westbank. Bilíin, dat afgelopen week opnieuw een zaak bij het Hooggerechtshof in IsraŽl had lopen, dreigt meer dan de helft van haar landerijen te verliezen.

Deze keer viel het leger het dorp in alle vroegte om 5.00 uur binnen, verklaarde het gebied vervolgens tot een voor IsraŽliís verboden militaire zone en voerden een avondklok in. Het reeds op donderdag gearriveerde zestal Anarchisten tegen de Muur en anderen van de coalitie tegen de Muur, werd gesommeerd te vertrekken.

Zij waren een dag eerder naar BilĎin gekomen vanwege het dreigement van de regionale legercommandant dat er geen vrijdagdemonstraties tegen de Muur meer zouden plaatsvinden in het dorp. Ook ontliepen zij op deze wijze de wegversperringen die demonstranten tegenhouden naar het dorp te gaan. Bovendien speelt mee dat wanneer er geen IsraŽliís aanwezig zijn, de gewelddadigheden van het leger jegens de Palestijnen des te ernstiger zijn.

Ook gisteren riepen legercommandanten regelmatig dat er niet geschoten mocht worden, omdat er IsraŽliís aanwezig waren.

De eigenaar van het huis waarin het zestal verbleef, werd vervolgens door de Palestijnse eigenaar op slot gedaan. Ondanks urenlange dreigementen het huis binnen te vallen, zagen de talrijke aanwezige soldaten daar toch vanaf, waarschijnlijk vanwege het schandaal dat dit zou veroorzaken.

De ingesloten activisten hingen daarop protestborden en Ėdoeken aan het dak. En maakten lawaai me alles dat in de huizen voorhanden was. Het leger antwoordde met traangas en Ďgeluidsgranatení. Met de massaal aanwezige media en een twintigtal arrestaties buiten op straat (overtreding van de avondklok) van Palestijnse bewoners die massaal de straat waren opgegaan, was de eerste demonstratie van de dag een feit.

Mohammed Al Khateb, een van de coŲrdinatoren van het dorpscomitť tegen de Muur, werd door soldaten geslagen, waarbij hij enkele verwondingen opliep. Eťn van de soldaten dreigde hem zijn hersens nog eens in te slaan.

Later op de ochtend werd het dorp met grote hoeveelheden traangas bestookt in een poging de avondklok af te dwingen en de IsraŽliís te pakken te krijgen. De dorpsjongeren reageerden hierop me het gooien van stenen. Een Palestijn raakte in deze schermutselingen ernstig gewond. Een Palestijnse vriend van de getroffene werd toegestaan hem naar het ziekenhuis te brengen, maar moest dit bij terugkomst in het dorp bekopen: soldaten sloegen zijn autoruiten in onder het mom van schending van de avondklok.

In de loop van de middag arriveerden zoín 200 IsraŽliís afkomstig uit Tel Aviv, Jeruzalem en
Haifa, die de wegversperringen hadden weten te omzeilen door een voettocht van twee uur door de heuvels te ondernemen. Onder hen bevonden zich een aantal ouderen van 80 jaar en ouder. Er was dit maal door alle groepen, die zich tegen de IsraŽlische bezettingspolitiek keren, voor de demonstratie in Bilíin gemobiliseerd. Dit vanwege de ernstige gewelddadigheden van het leger in de voorgaande weken. Ook Palestijnse en IsraŽlische parlementsleden waren op uitnodiging van het dorpscomitť aanwezig.

De jacht op de IsraŽliís om hen te arresteren werd hierop gestaakt. Daarop brak een groep activisten door het legerkordon dat rond de plaatselijke moskee stond opgesteld om te voorkomen dat hier zoals gewoonlijk de wekelijkse demonstratie zich zou formeren. De soldaten hadden daarvoor de dorpsbewoners meegedeeld dat de middagdienst in de moskee geen doorgang kon vinden.

Het leger dwong de aanwezigen vervolgens in de buurt van de moskee te blijven, waarop er plekke een soort van demonstratie werd gehouden. Het gebruikelijke geweld in de vorm van rubberkogels, Ďgeluidsgranatení en traangas werd tegen de geweldloze activisten ingezet. Het Palestijnse Rode Kruis hielp een ieder die hierdoor gewond raakte.

Aan het einde van de middag verlieten alle troepen het dorpscentrum om de stenen gooiende jeugd, die het leger voortdurend bleef bestoken, achterna te zitten.

Een meerderheid van de achterblijvers besloot alsnog de gebruikelijke vrijdagdemonstratie door te zetten. Zoín 100 Palestijnen en IsraŽliís kon tegen de gewoonte in ongestoord de plek bereiken, waar de bouwwerkzaamheden plaatsvinden. De hele dag waren honderden militairen in touw geweest om juist dit te voorkomen!

Bij aankomst konden 10 aangesnelde soldaten de actie niet meer voorkomen, ook niet na het afvuren van rubberkogels en traangas. Van het planten van olijfbomen langs de route van de Muur, zoals vooral de bedoeling was, kwam onder deze omstandigheden uiteraard niets terecht.

Na een tijd langs de route van de Muur te zijn getrokken, keerde de groep naar het dorp terug. Daar volgde opnieuw een korte confrontatie met het leger, dat er bovendien niet in geslaagd was de jeugd tot bedaren te dwingen.

Inmiddels werden de eerste arrestanten al weer vrijgelaten. Aan het einde van de dag was iedereen weer op vrije voeten, behalve Abdallah Abu Rahma, de eigenaar van het huis waar de IsraŽliís zich hadden verscholen en voorzitter van het dorpscomitť tegen de Muur. Hij werd vastgenomen wegens overtreding van de avondklok op het moment dat hij voor zijn huis werd geÔnterviewd door de Egyptische televisie.

Zijn zoveelste arrestatie vloeide waarschijnlijk voort uit wraak voor het niet verlenen van toegang tot het pand waar de IsraŽliís verbleven. Hij werd overgebracht naar de militaire gevangenis van Ofer, dat door de Anarchisten tegen de Muur wordt beschouwd als een concentratiekamp voor Palestijnen.

Onder de gewonden bevonden zich twee journalisten en drie kinderen. Een traangasgranaat trof de ruit van de auto van de Egyptische televisie.

Ondanks de massale aanwezigheid van het leger dat opnieuw excessief geweld hanteerde tegenover geweldloze demonstranten, werd de avondklok gebroken, konden de Palestijnen naar de moskee en vond de wekelijkse demonstratie doorgang. De vraag is nu hoe de reactie in IsraŽl op deze gebeurtenissen zal zijn.


Powered by Greymatter