Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/09/2005: "Alternatieve hulpverlening op gang gekomen in orkaanrampgebied VS"

In de Verenigde Staten is de alternatieve hulpverlening in het rampgebied van de orkaan Katrina inmiddels op gang gekomen.
Infoshopaksie (10k image)
Food not Bombs voedt inmiddels tal van mensen op verschillende plaatsen, de groep Get Your Act On! Is inmiddels operationeel en de bus van Infoshop/Mayday DC is op weg naar het gebied om zich aan te sluiten bij Food Not Bombs.
Klik op meer.

Groepen van Food Not Bombs voeden inmiddels overal in de zuiden van de VS gezinnen die getroffen zijn door de orkaanramp. Velen die door Katrina zijn getroffen zijn overigens niet onbekend met de groep omdat er reeds jarenlang gratis eten is uitgedeeld in de betreffende regio’s. De inzet is gericht op het verstrekken van voedsel en kleding, onafhankelijk van de gevestigde hulpdiensten als de zwaar bekritiseerde FEMA.

Tientallen mensen uit heel de VS hebben contact gezocht met Food Not Bombs om te vragen wat ze konden doen om de slachtoffers te steunen. De groep heeft bussen, bestelwagens en vrachtwagens met voedsel, keukenapparatuur en kleding georganiseerd naar het getroffen gebied. Tot dusver komen er busladingen spullen en vrijwilligers uit Chicago, Indianapolis, San Francisco, Pittsburgh, New York, Philadelphia, Oberlin, Boulder, Madison, Los Angeles, Minneapolis, Dayton, Hartford, Tucson en Saint Petersburg.

De vrijwilligers uit het westen van de VS trekken naar Houston waar tienduizenden vluchtelingen uit New Orleans naartoe zijn overgebracht. Uit het oosten van het land gaan de vrijwilligers naar Baton Rouge en Covington, beiden gelegen in de staat Louisiana.

In Covington draait de keuken van Food Not Bombs inmiddels. Infoshop meldde gisteren dat het landelijke Rode Kruis in de VS getracht heeft deze keuken te sluiten, terwijl daar drie maal daags 1000 warme maaltijden worden verstrekt.

De keuken in Baton Rouge zal op korte termijn gaan draaien. De groep Louisiana Legislative Black Caucus spant zich in om een gesloten Engelse luchtmachtbasis te openen, waarvoor Food Not Bombs is gevraagd een keuken op te zetten om de mensen aldaar te voeden.

In Houston is een keuken in bedrijf genomen buiten het Convention Center. Vrijwilligers aldaar zetten thans een FM-zender op in het Astrodome en reiken radio’s uit aan zo’n tienduizend mensen. Binnen enkelen dagen wordt ook een keuken geopend in Algiers (Louisiana).

Aangezien de ramp minstens nog zes maanden tot meer dan een jaar kan duren, is Food Not Bombs van plan veldkeukens in de hele rampgebied op te zetten. De groep moedigt de vluchtelingen aan zelf deel te nemen aan het koken, uitserveren en het inzamelen van het voedsel. Hun deelname wordt gezien als een van de meest therapeutische zaken die de groep kan bieden.

Het is mogelijk dat een miljoen mensen de komende zes maanden dakloos zijn als gevolg van de ramp. In de komende weken zullen velen van hen toetreden tot het leger van dak- en thuislozen in de VS.

Omdat het waarschijnlijk een langdurige crisis wordt, is het zaak de betrokkenen te leren hoe ze zelf hun eigen Food Not Bombs-groep kunnen organiseren, zodat ze in staat zijn langdurig steun te verlenen.
Inmiddels is de bus van de anarchistische groep Infoshop en Mayday DC onderweg naar Covington (nabij New Orleans). Behalve allerlei medische spullen zijn er ook 2 dokters meegereisd. Vandaag of morgen arriveert er een tweede bus met spullen, waaronder waterfilters, kleding, apparatuur dat op zonne-energie werk enz.

Een derde grote truck met spullen komt zaterdag vanuit Ashville, waaraan verschillende restaurants en individuen aan meegewerkt, waaronder leden van Anarchist People of Color.

Een derde alternatieve hulporganisatie, Get your Act On, is inmiddels neergestreken in Covington in een middelbare school. De groep verleent ondersteuning met de Vets For Peace aan het Rode Kruis. Lid van de groep, Andrea Garland, roemt de sfeer ter plaatse. Dagelijks arriveren vrijwilligers om te helpen, terwijl de vluchtelingen de moed er goed inhouden.

Get your Act On vervult de rol van distributiecentrum van spullen die het Rode Kruis niet mag leveren. Het gaat om luiers, artikelen voor de persoonlijke verzorging (shampoo, tandpasta, zeep) en dergelijke.
Vandaag zou de groep naar Algiers (buurt van New Orleans aan de overzijde van de Mississippi) gaan om Malik Rahim op te zoeken, en te voorzien van generatoren en andere spullen, die nodig zijn om de buurt daar weer op te knappen.

Rahim is een buurtproject gestart voor de heropbouw van de wijk waar tot dusver geen enkele hulp is gearriveerd. Elektriciteit, stromend water en voedsel ontbreken er. Vandaag hebben de Vets For Peace er voedsel en water gebracht, zoals ze dat reeds met meerdere gemeenschappen hebben gedaan.

Het laatste nieuws luidt dat de truck van Infoshop momenteel Algiers tracht te bereiken om daar medische hulp te gaan verlenen. Het zal de eerste keer zijn dat daar sinds de ramp sprake van is in de deze wijk.

3 Reacties


De links bij een aantal van genoemde groeperingen, niet om te zeiken maar misschien kan De Vrije die voortaan waar mogelijk zelf ook toevoegen, verhoogt allicht de nieuwswaarde:

Infoshop.org -- Hurricane Katrina Mutual Aid Relief
http://www.infoshop.org/hurricanekatrina.html

Food Not Bombs Hurricane Katrina Relief Effort:
http://www.foodnotbombs.net/katrina.html

Mayday DC:
http://www.maydaydc.mahost.org/

Get Your Act On!:
http://www.getyouracton.com/

Zie voor verdere achtergronden vooral ook:

Katrina.Indymedia.US: http://katrina.indymedia.us/
New Orleans Indymedia: http://neworleans.indymedia.org/
Houston Indymedia: http://houston.indymedia.org/

(Links naar) verdere achtergrondartikelen ook op InterActivist Info Exchange http://slash.autonomedia.org/ .

Zie ook verder commentaar bij de posting van dit artikel op Indymedia.nl, http://www.indymedia.nl/nl/2005/09/30322.shtml .

zei: ketellinkie op 12/09/2005 om: 20:16u

Bedankt voor de moeite! Ergens heb je natuurlijk gelijk maar je bent er wel even mee bezig om alles zo netjes op een rijtje te zetten! Tijd die dan vaak eerder in de tekst zelf gaat zitten.

zei: J.B. Arend op 13/09/2005 om: 08:44u

Ach, even googlen of naar een aantal clubs de weg al weten, was zo gepiept eigenlijk. Evengoed graag gedaan.

Ik vind het prettige van internetjournalistiek nu juist dat je door het toevoegen van relevante links naar bronnen en genoemde organisaties e.d. voor de geïnteresseerde lezer algauw een soort overkoepelend overzicht kan bieden wat in de geschreven pers nu juist niet haalbaar is. Als het goed is leiden die links weer naar artikelen met links naar artikelen met links etc. ad infinitum. Lijkt me wel een essentieel aspect, je overstijgt daarmee ook het navelstaarderige in-zichzelf-beslotene van de traditionele media. Je kan ook eerst je artikel plaatsen en er vervolgens de links in verwerken bij haast.

Afijn ter overdenking. Succes ermee.

zei: ketellinkie op 13/09/2005 om: 16:25u


Powered by Greymatter