Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/09/2005: "Demonstratie in Istanbul voor vrijlating van Mehmet Tarhan"

Op 3 september vond in Istanbul een demonstratie plaats tegen militarisme en ten gunste van de Turkse dienstweigeraar Mehmet Tarhan.
Instanbul030905 (22k image)
Het uitdelen van rijst als symbolische daad voor vrede en vriendschap

Onder begeleiding van verveelde politiemannen uitgerust met gasmaskers en machinegeweren trokken zo’n 30 demonstranten door de straten met spandoeken en leuzen roepend tegen de militaristische Turkse staat en in solidariteit met Tarhan.
Klik op meer.

Aan het begin van de demonstratie hield de politie de groep aan om te klagen over de tekst van sommige leuzen. Nadat hiermee was gestopt kon men verder trekken. De demonstratie hield halt bij een militaire basis waar speeches werden gehouden onder toeziend ook van de reguliere media ten gunste van de dienstweigeraars in Turkije.

Daarbij werden de namen van de huidige dienstweigeraars in het land opgenoemd. Hierna werd er symbolisch rijst gegeten. Het delen van rijst heeft in de Turkse traditie de betekenis van vrede en vriendschap.

Aan de tocht deden ook enkele activisten uit Duitsland, Frankrijk, Slowakije en Bulgarije deel met een tweetal spandoeken.

De demonstratie eindige zonder incidenten.

Mehmet Tarhan werd op 11 augustus tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens ’ongehoorzaamheid jegens zijn militaire eenheid’. Hij was op 8 april van dit jaar gearresteerd en hield van 25 mei tot 21 juni een hongerstaking wegens voortdurende fysieke bedreigingen in de gevangenis. Nadat hij met zijn klachten in het gelijk was gesteld door de gevangenisautoriteiten, beëindigde hij zijn actie.

De zaak van de Turkse dienstweigeraars is ook opgepikt door de War Resisters International, een internationale antimilitaristische organisatie, die ooit mede door christenanarchisten is opgericht.


Powered by Greymatter