Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/08/2005: "Weer een van de braafste volgelingen van de G8 aan de rand van de hongersnood"

In Malawi was in de jaren negentig de overheid grondig afgeslankt. Onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur - overal elders in principe toch als voorwerp van aanhoudende zorg van de overheid ('het algemeen') gezien - waren voor IMF en Wereldbank te frivole geldsmijterij van een topzware overheid. Dus werden ze in het kader van de structurele aanpassing afgeschaft. De gevolgen dienen zich aan.
0905malawi (9k image)
Klik op meer

De huidige regering van Bakili Muluzi heeft op advies van genoemde organisaties en de EU de subsidies aan de boeren drastisch gekort, speciaal toeslagen op kunstmest. Het is doordat de grond is uitgeput door de teelt van handelsgewassen evenwel onmogelijk nog koren te verbouwen zonder kunstmest in Malawi. Naast het tekort aan kunstmest is er de droogte. Op last van het IMF heeft in het kader van 'good governance' en een gezond fiscaal beleid de regering de strategische voedselvoorraad verkocht.
Inmiddels heeft de regering een gedeelte van dit voedsel weer terug moeten kopen uit Zuid-Afrika met geld van een lening van de regering van de Verenigde Staten van 30 miljoen dollar. Door de schaarste is voedsel in korte tijd verviervoudigd in prijs. het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking is minder dan 1 dollar per dag.
De voorzitter van het IMF acht deze ontwikkeling in het belang van de economische groei. Het ware probleem zou de corruptie bij de overheid zijn.
Tien miljoen mensen aan de rand van de hongersnood. HIV/AIDS endemisch. Denk even aan hoe dit tot stand gebracht is als er weer een collectebus voor uw neus gehouden wordt.
(Zie ook: Niger).
Bronnen: The Chronicle, Worldpress.org


Powered by Greymatter