Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/08/2005: "Burgemeester geeft toestemming voor gedwongen evacuatie New Orleans"

Burgemeester Ray Nagin van New Orleans heeft gisteren politie en leger toestemming verleend om over te gaan tot gedwongen evacuatie van achterblijvers in de zwaar getroffen stad.
NewOrleans090605fire (12k image)
New Orleans
Iedereen die niet bij de hulpoperaties in de stad betrokken is, dient een goed heenkomen te zoeken.
Klik op meer.

De burgemeester kwam tot deze ingreep nadat duidelijk was geworden dat talloze bewoners niet bereid zijn om hun huizen en bezittingen te verlaten. Naar schatting verblijven er nog zo’n 10.000 mensen in de stad, die zich in huizen hebben verschanst.

Politiecommandant Marlon Defillo verklaarde dinsdag dat er nog geen sprake was van gedwongen evacuaties. Wel waarschuwden politiemensen reeds de achterblijvers dat van redding geen sprake meer zou kunnen zijn indien zij er voor kozen om te blijven.

Hij benadrukte dat het gedwongen laten vertrekken van achtergebleven bewoners een ‘PR-nachtmerrie’ zou worden en ziet dit instrument als een uiterst middel.

Daar is alle reden toe. Verschillende inwoners hebben tegenover de pers laten weten geenszins van plan te zijn te vertrekken. Sommigen zijn goed voorzien van voedsel- en watervoorraden alsmede generatoren. Oude mensen zien zichzelf elders niet opnieuw iets opbouwen

De burgemeester waarschuwde de volhouders via de lokale radio, dat het water mogelijk besmettelijke ziektes bevat en dat er overal in de stad gaslekken zijn. Hoewel hij begrip zei te hebben voor het gevoel huis en haard niet in de steek te willen laten, stelde hij dat de stad geen veilige omgeving vormt. Hij riep de mensen op de stad voor een korte periode te verlaten en zich naar een betere plek te laten overbrengen, terwijl de stad wordt schoon gemaakt.

Het Pentagon stuurde in dit kader 5000 paratroopers naar New Orleans die uitgerust met kleine boten een nieuwe zoekactie in de overgestroomde delen van de stad gaan ondernemen.

Een politiewoordvoerder meldde dat de wetteloosheid enorm was toegenomen. Plunderaars die gepakt worden in gebieden waar de burgemeester de noodtoestand heeft uitgeroepen, riskeren 15 jaar gevangenisstraf.

Inmiddels verblijven er 124 gevangenen in een lokale gevangenis, die is ingericht bij de trein- en busterminal van de stad.


Powered by Greymatter