Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/08/2005: "Everything I do gonh be funky: de Delta hoorde er al niet meer bij"

Dixieland - daarmee associeert "men" New Orleans in het algemeen. En het was een nieuwsitem: Antoine 'Fats' Domino is gered. Onbedoeld wordt hij zo symbool voor de vermoedelijk twintigduizend mensen die niet gered zijn. Zouden daar ook bekende muzikanten onder zijn?

leedorsey (7k image)
Lee Dorsey, dood sinds 1986, heeft het dus niet meer hoeven meemaken
Klik op meer

Men kan moeilijk zeggen dat New Orleans de muzikale hoofdstad van de Verenigde Staten is - die titel zou de stad delen met andere steden. Maar de speciale moerassige ('swampy') R&B uit de stad heeft New Orleans voor heel wat meer muziek een begrip gemaakt dan voor de lebralen-congresmuziek die oorspronkelijk bij uitvaarten hoort, Dixieland dus.
Onbegonnen werk om een opsomming van artiesten te geven. En blijkbaar zijn voor de meerderheid van wit AmeriKKKa (en Europa?) de namen zo onbekend dat men dan weer verbaasd is over de beelden van ontreddering en verwoesting: o, wonen daar zwarten? (of braaf-politiek-correct: African Americans).
Beelden van plunderingen, beelden van slachtoffers, overlevenden die alleen al door hun huidskleur verwijzen naar de Derde Wereld die om de hoek ligt, rond de monding van de Mississippi. De mensen die niet ingegaan zijn op de oproep de stad en het orkaan gebied in het algemeen te verlaten voor de orkaan toesloeg. Zij hadden geen auto. Het was het einde van de maand, dus ze hadden niet eens geld voor de bus. En waar moesten ze naartoe? De mensen die misschien in de tijd van de Burgerrechtenbeweging even in de Verenigde Staten geloofd hebben, maar dit geloof allang verloren hebben. En omgekeerd: Amerikkka heeft geen boodschap aan die armeluisstreken, tenzij het gaat om koketteren met armeluisvoedsel dat je soul food kunt noemen. De mensen in de Mississipppidelta horen beslist bij de helft van de bevolking die allang 'uitgestapt' zijn en die niet meetellen voor Washington en degenen die deze streken daar vertegenwoordigen. Bush vliegt over het ondergelopen gebied en kraait: "daar is een kerk die niet weggespoeld is - een wonder". De photo op wordt in een veilige omgeving georganiseerd.
Funky verwijst oorspronkelijk naar vuiligheid en angst (inderdaad, het in je broek doen van angst). Het woord is weer thuis - bij degenen die zullen zien of ze hun leven kunnen herpakken na de storm. Je kunt daar alleen nog aan toevoegen: Amerikkka is wel degelijk bang voor de mensen in de delta en waar hun leed voor staat. "We zijn inmiddels een Derde-Wereldland, een soort Ghana, een Sri Lanka," om met talkshowhost Randi Rhodes te spreken. Een onaangename waarheid die men in Washington liever niet hoort of ziet. En om net te doen alsof het niet zo is wordt voor de zekerheid het Rode Kruis toegang tot het rampgebied ontzegd. Het Rode Kruis, dat is voor Elders...


Powered by Greymatter