Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/07/2005: "Tentoonstelling: Lang leve de monarchie! Oranje in Satire"

Ter lering ende vermaak én ter gelegenheid van het 25-jarig ambtsjubileum van koningin Beatrix organiseert het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum in Heerenveen van 10 september tot en met 6 november 2005 de tentoonstelling Lang leve de monarchie! Oranje in satire.
WillemAlexander (19k image)
Uitklapposter Nieuwe Revu, 2001
De tentoonstelling geeft een overzicht van meer dan 200 jaar satire op de Oranjes en zal op 9 september om 16.00 uur worden geopend.
Klik op meer.

De tentoonstelling bestaat uit gedichten, liederen, fragmenten uit toneelstukken, cabaret- en televisieprogramma’s, affiches, pamfletten en heel veel spotprenten. Alle Oranjevorsten passeren de revue, van Koning Willem I verborgen in een Hollandse kaas tot een skiënde koningin Beatrix, die natuurlijk als jubilares extra aandacht krijgt.

Eind 2003 ontstaat ophef over uitspraken van premier Balkenende en minister Donner die zich ergeren aan satirische televisieprogramma’s als Kopspijkers, Café De Wereld en Egoland, waarin het Koninklijk Huis op de korrel wordt genomen. Satire op de Oranjes moet afgelopen zijn, vinden zij. Persiflages doen afbreuk aan hun belangrijke functie en omdat zij zich niet kunnen verweren, worden zij er door beschadigd.

Balkenende en Donner hadden beter moeten weten. Satire op de Oranjes is van alle tijden en hoe groter het taboe, des te uitdagender is het om er grappen over te maken.
Rebellie tegen de bestaande maatschappelijke orde levert steevast satire op het Koninklijk Huis op. Of het nu gaat om de woningleegstand (Geen woning geen kroning) of om de inburgering van Maxima.

Heel bijzonder is de fascistische satire op de Oranjes uit de Tweede Wereldoorlog. Op de expositie is nog nooit eerder vertoond satirisch materiaal te zien uit de SS en WA bladen
Storm en De Misthoorn. Daarin moet vooral de ‘operetteprins’ Bernhard het ontgelden, maar ook koningin Wilhelmina wordt niet ontzien.

Op de tentoonstelling is ook materiaal te zien dat de makers wegens majesteitsschennis op gevangenisstraf is komen te staan. Zoals het artikel De Koning komt, waarvoor Ferdinand Domela Nieuwenhuis in 1886 als verantwoordelijk hoofdredacteur van het blad Recht voor Allen een jaar gevangenisstraf krijgt. Van recentere datum is een tekening van Willem uit het blad God, Nederland en Oranje. Justitie oordeelt dat de tekening van koningin Juliana achter de ramen op de Wallen niet door de beugel kan en laat de oplage in beslag nemen.

Satire kent blijkbaar grenzen. Het opzoeken en oprekken daarvan is een spel dat satirici al eeuwen lang spelen.

Het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum bevindt zich op de eerste verdieping van Museum Willem van Haren. Het museum geeft een beeld van het leven en werk van Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1846-1919): vrijdenker, socialist en anarchist, maar voor alles strijder tegen maatschappelijk onrecht. En niet te vergeten, de oprichter van De Vrije Socialist!

Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum / Museum Willem van Haren
(De Heerenveense School)
Minckelersstraat 11
Heerenveen

Telefoon (0513) 62 34 08
E-mail info@willemvanharen.nl

Openingstijden

dinsdag t/m vrijdag 11.00 – 17.00 uur
zaterdag en zondag 13.00 – 17.00 uur


Powered by Greymatter