Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/07/2005: "Alternatieve hulporganisatie komt New Orleans niet meer in"

Alternatieve hulporganisatie Get Your Act On! heeft gisteren (6 september) Baton Rouge bereikt.
NewOrleans22 (17k image)
New Orleans
Het lijkt er op dat New Orleans nu definitief wordt geëvacueerd. De National Guard is op volle sterkte aanwezig in de stad, zodat de groep heeft besloten dat het op dit moment niet mogelijk is, de stad binnen te trekken.
Klik op meer.

Waarschijnlijk is er vrijwel niemand achtergebleven om te helpen, als de groep er al in zou slagen toegang tot de stad te krijgen.

Steden en plaatsen buiten New Orleans zitten vol met vluchtelingen, zodat er voldoende mensen zijn om hulp aan te verlenen. De groep zal nu naar Covinton vertrekken dat zo’n 35 kilometer ten noorden van New Orleans ligt om zich aan te sluiten bij de Veteranen voor Vrede, die daar sinds een week een centrum hebben ingericht die zich bekommert om vluchtelingen van de orkaanramp.

De groep is geschokt door het bericht dat toegang tot New Orleans mogelijk maandenlang niet mogelijk zal zijn, maar is verheugd dat de reddingspogingen in de stad nu eindelijk op gang zijn gekomen. Daniel Finnigan die zich vanuit New Orleans inmiddels bij de groep heeft aangesloten, meldt echter dat afgelopen zondag de komst van hulpgoederen nog steeds niet op gang was gekomen.

De troepen van de National Guard die hij op deze zondag zag (‘good guys’), waren de eerste buitenstaanders die Daniel in zijn wijk zag. De leden van de Guard waren verbaasd dat er ter plekke nog geen hulpgoederen waren gearriveerd.

Het was vervolgens aan het persoonlijke initiatief van een helikopterpiloot te danken dat er binnen een uur drie maal hulpgoederen werden aangevoerd. De Guards was opgedragen om door de straten te patrouilleren en de orde te handhaven, maar hadden niet opgedragen gekregen de bevolking van water en voedsel te voorzien.

De verhalen van Daniel Finnigan zijn angstaanjagend. Hij beschrijft New Orleans als het leven in een complete oorlogszone. De weinige mensen die in hun huizen waren achtergebleven, zaten met hun wapens in de aanslag, vrezend voor hun leven.

Een grote brand brak uit in een warenhuis op de dijk die de indruk wekte de hele omgeving in vuur en vlam te zetten. Ook maakte hij melding van verschillende zeer verwarde mensen die op straat liepen, ontsnapt aan de onder water gelopen huizen, maar in een staat die verder gaat dan die van een shock.

Voorts berichten op de lokale radiozender van mensen, die vanaf hun zolder belden met nog enkele decimeters ruimte tussen het water en het dak, die om hulp vroegen en niemand die zou komen.

Meerdere verhalen over hulppogingen die werden afgewezen. Naast de reeds gememoreerde vissers en natuurbeschermers, die met een paar honderd boten de eerste twee dagen mensen op het droge zetten, maar gemaand werden hiermee te stoppen, gold dit ook voor troopers uit Virginia State die met een vrachtwagen met spullen teruggezonden werden aan de stadsgrens. Voorts zelfs een marineschip van de VS met 400 bedden, doktoren, helikopters en uitgerust met allerlei voorzieningen en toevallig in de Golf aanwezig, werd niet toegestaan om te helpen.

De officiële hulp is gedesorganiseerd en chaotisch, al lijkt het er in Baton Rouge op dat de hulp voor noodgevallen nu wel van de grond is gekomen.

Bron: Get Your Act On!


Powered by Greymatter