Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/05/2005: "Israëlisch leger slaagt er niet in demonstratie in Bil’in te voorkomen"

Israëlische soldaten hebben op vrijdag 2 september het Palestijnse dorp Bil’in belegerd in een vruchteloze poging om de wekelijkse gezamenlijke demonstratie van Israëli en Palestijnen die reeds maandenlang duurt, te voorkomen.
Bilin0209005dsc_6888 (31k image)
Demonstranten blokkeren de doorgang van het leger

Het leger verklaarde het gehele dorp tot een gesloten militaire zone voor Israëli‘s en blokkeerde alle wegen die naar Bil’in leiden om te voorkomen dat de Israëlische Anarchisten tegen de Muur en andere activisten het dorp konden bereiken om aan de demonstratie deel te nemen.
Klik op meer.

Tevens viel het leger de hoofdstraat van het dorp binnen en vuurde daar ‘schokgranaten’, traangas en rubberkogels af. Ook werd getracht een avondklok voor de bewoners in te voeren.

Als gevolg van de invasie van het leger ontstond er een veldslag tussen het leger en stenengooiende jeugd.

De 50 Israëli’s die om het middaguur Bil’in naderden waren gewaarschuwd over de wegblokkades van het leger. Ze verlieten hun taxi’s bijtijds en zochten hun weg door de olijfgaarden en de rotsenheuvel.

Bij aankomst in het dorp volgde opnieuw een waarschuwing voor de soldaten, die in de hoofdstraat op de Israëli’s zaten te wachten. Tussen de huizen door het ‘oorlogsgebied’ met wolken traangas passerend, komen ze aan bij het verzameladres waar de internationale activisten verblijven, nabij het centrum van het dorp.

Daar confronteerden de activisten de Israëlische soldaten met hun aanwezigheid. Het leger staakte daarop met het afvuren van traangas en ‘schokgranaten’ dat beantwoord werd met het gooien van stenen door de plaatselijke jeugd.

Na twee uren van confrontaties met het leger en later dan gewoonlijk startte de wekelijkse vrijdagdemonstratie, lopend naar het einde van het dorp op de weg, die naar de bouwplaats van de Muur leidt

Bij aankomst ging iedereen zitten, maar de soldaten begonnen snel iedereen ruw met hun handen terug naar het dorp te duwen. Toen de activisten zich hiertegen verzetten, gebruikt het leger veel traangas en ‘schokgranaten’. Ook werd er met scherp geschoten.

Veertien deelnemers aan de demonstratie werden gearresteerd, onder wie Mohammed al Khatab, lid van het dorpscomité tegen de Muur, die vaak tijdens deze demonstraties wordt gearresteerd. Twaalf van hen werden na enkele uren reeds vrijgelaten.

Twaalf demonstranten raakten gewond door rubberkogels, de meeste echter niet ernstig. Twee deelnemers moesten naar het ziekenhuis worden overgebracht. Eén soldaat raakte gewond doordat een steen zijn been raakte.

Na afloop van de demonstratie vond in het huis van de internationale activisten een bijeenkomst plaats en discussies.

Inmiddels hebben vrijwel alle Israëlische groepen die kritisch tegenover het regeringsbeleid in zake de Palestijnen staan, aangekondigd vrijdag a.s. te gaan demonstreren in Bil'in.


Powered by Greymatter