Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/03/2005: "Anarchistische verklaring over de orkaanramp in de VS"

Een Amerikaanse groep uit het zuiden van de VS heeft een verklaring over de orkaanramp opgesteld.
NewOrleans310805 (13k image)
Politieauto in New Orleans
Klik op meer voor de tekst.

De staat laat 100.000 mensen verdrinken als ratten, terwijl mensen overal hun harten en huizen openstellen. Tenminste 20.000 mensen worden aan hun lot overgelaten in het Coventiecentrum van New Orleans zonder middelen en zonder hulp. Ondertussen voorkomen eenheden van de National Guard uitgerust met semi-automatische wapens dat mensen voedsel nemen uit plaatsen waar het anders zou verrotten en noemen dat ‘stdelijke oorlogsvoering’.

Onder het kapitalisme bestaat er niet zoiets als ‘natuur’rampen; verschrikkelijke en niet te vermijden gebeurtenissen worden verergerd door het ongevoelige optreden van de heersende klasse. Terwijl men wist dat dit een verschrikkelijk orkaanseizoen zou worden, ging de 79 miljoen dollar om het verouderde dijkensysteem te repareren naar de bodemloze put in Irak.

Hoewel men wist dat de orkaan tenminste tot de zware categorie 4 zou uitgroeien en het dijkensysteem slechts die van categorie 3 aankon, heeft de heersende klasse niet geďnvesteerd in serieuze middelen om de stad New Orleans en omgeving te evacueren toen de storm naderde. Rijke politici hebben zelfs de brutaliteit de werkende klasse ervan te beschuldigen dat ze onverschillig in de stad zijn achtergebleven.

Hun eerste prioriteit is het mobiliseren van zwaar bewapende eenheden van de National Guard die op mensen schieten die grotendeels op zoek zijn naar voedse,l in plaats van het voorzien van broodnodige hulp aan mensen die zullen sterven als er niets gebeurt.

De politici blijven liegen in een ultieme poging hun carričres en maken daarmee in toenemende mate duidelijk dat ze geen cent geven om het leven van de m,ensen die ze in de steek hebben gelaten.

Daarentegen hebben duizenden mensen hun huizen opengesteld aan overlevenden als een verbazingwekkend gebaar van solidariteit en toewijding. De ongelofelijke demonstratie van wederzijdse hulp van de kant van de bevolking steunt de anarchistische stelling dat mensen een staatloze samenleving kunnen ontwikkelen volgens het principe ‘van ieder naar vermogen, aan ieder naar behoefte’.

Thans verklaren we ons solidair met degenen die in de steek zijn gelaten en hopen dat anderen ons zullen steunen in de volgende eisen:
- Dat de regering onmiddellijk de noodzakelijke middelen vordert, zoals vervoermiddelen en onderdak teneinde de mensen uit de stad te evacueren en te verzekeren dat zij worden ondergebracht in geschikte accommodaties, totdat het mogelijk is om naar huis terug te keren
- Een onmiddellijk einde aan de aanvallen van politie en National Guard op mensen die op zoek zijn naar voedsel.
- Onmiddellijke distributie van alle noodzakelijke zaken als water, voedsel, kleding e.d.
- Onmiddellijk ontslag of terugtreden voor alle besluitvormers die hebben nagelaten de dijken te repareren of de evacuaties te coördineren en degenen die verantwoordelijk zijn voor het optreden van politie en National Guard die mensen aanvallen die het noodzakelijke ‘stelen’.
- Geen veroordelingen van degenen die werden gearresteerd voor het ‘stelen’ van voedsel en andere noodzakelijke spullen.
- Een einde aan het opdrijven van de olieprijs die de werkende bevolking van het hele land raakt, desnoods d.m.v. een prijsstop.
- Adequate hulp voor alle mensen die hun verwoeste huis wensen op te bouwen.

Solidariteit met de slachtoffers van de orkaanramp! Solidariteit met degenen die zich in een precaire positie bevinden maanden na de tsunami. Solidariteit met al degenen over de wereld die hun familie hebben verloren en in vluchtelingenkampen verblijven als gevolg van de rampen die de heersende klasse vergroot of de oorlogen die het voert!

The Capital Terminus Collective
(Atlanta, Georgia, VS)

4 Reacties


"Onder het kapitalisme bestaat er niet zoiets als ‘natuur’rampen; verschrikkelijke en niet te vermijden gebeurtenissen worden verergerd door het ongevoelige optreden van de heersende klasse."

Zelden zo'n flauwekul gelezen.

zei: TRS op 04/09/2005 om: 10:33u

flauwekul? lekker makkelijk vanuit je stoel en achter je computertje misschien moet je eens met de Amerikaanse regering gaan praten die denken er net zo over

zei: The op 07/09/2005 om: 02:47u

Het kapitalisme kent wel natuurrampen - maar de klassemaatschappij zou geen klassemaatschappij zijn als de gevolgen van een ramp "eerlijk" verdeeld zouden zijn. Meestal worden de armen het zwaarst getroffen.
Een belangrijk "tegenvoorbeeld" is de aardbeving en vloedgolf van Lissabon van 1755, waarbij de rijke benedenstad - de huidige Cidade Pombalina - werd weggevaagd en de hooggelegen volkswijk Alfama gespaard bleef. Ik weet eigenlijk geen ander tegenvoorbeeld.

zei: Prul op 07/09/2005 om: 22:39u

Ik denk dat natuur rampen van deze omvang die zo slecht worden behandeld, en zo typis tegen een bepaalt volk. Ook vrij schaars zijn helemaal omdat de Amerikaanse regering zich zo rechts opstelt. meestal betekend dit juist dat elke publieke kans om zich links populairder te maken meteen aangesproken word

zei: The op 09/09/2005 om: 03:45u


Powered by Greymatter