Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

09/01/2005: "Cindy Sheehan gaat op “Bring Them Home Now Tour” in VS"

Na een wake van 26 dagen die de anti-oorlogsbeweging in de Verenigde Staten opnieuw liet vlammen, heeft Cindy Sheehan op woensdag 31 augustus haar protest bij de ranch van President Bush beëindigd. Vanaf nu trekt ze het land in onder het motto van “Bring Them Home Now Tour”.
CindySheehan1 (15k image)
Cindy Sheehan
In plaats van naar huis te gaan in California, is de moeder van een 24-jarige soldaat die in Irak sneuvelde, in een van de drie bussen gestapt waarmee ze voortaan haar boodschap in de Verenigde Staten zal verkondigen.
klik op meer.

De groep waarmee ze op pad gaat, zal de komende drie weken 25 staten aandoen, alvorens op 24 september in Washington te arriveren voor een anti-oorlogsmars.

De eerste stop van de buskaravaan was in Austin, waar later op de dag van vertrek een manifestatie plaatsvond. Op vrijdag 2 september gaat de groep naar het kantoor van parlementslid Tom DeLay in de omgeving van Houston.

Cindy Sheenan had plechtig beloofd in Crawford te blijven tot de maand durende vakantie van Bush er op zat of tot het moment dat ze de president te spreken zou krijgen over de oorlog in Irak, die haar zoon Casey en bijna 1900 andere soldaten van de VS het leven kostte. Gedurende een week verliet ze de plaats vanwege een beroerte van haar moeder. Sheenan beloofde voortaan de maand augustus in Crawford door te brengen.

Ze kondigde woensdag aan de regering te blijven bestoken met vragen tot de troepen in de VS terugkeren. Dat Bush weigerde met haar te praten, ziet ze als een bevestiging van haar overtuiging dat de oorlog in Irak geen nobel doel dient.

Op de eerste dag van haar verblijf bij de ranch van Bush spraken wel twee vertegenwoordigers van de regering met haar. Bush zelf liet alleen weten met haar te sympathiseren.

Terwijl tientallen actievoerders hun tenten en anti-oorlogspandoeken inpakten, besloten ten minste twee Veteranen voor Vrede te blijven tot de oorlog in Irak is beëindigd. De voortzetting van het protest wordt ingegeven door het effect dat de actie in de hele wereld heeft gehad en de regelmaat waarmee Bush op zijn ranch verblijft.

Sheenan verklaarde dat een kleine 10.000 mensen ‘Kamp Casey’ hebben bezocht sinds ze op 6 augustus besloot te kamperen in een onderkomen langs de hoofdweg, die naar de ranch van Bush leidt. De meesten verbleven er voor enkele uren of een paar dagen op de oorspronkelijke kampplaats of op het grotere terrein van een sympathiserende landeigenaar, dat anderhalve kilometer verderop lag.

Op woensdag pakten ook een tiental mensen van een veel kleiner pro-Bush kamp hun spullen in om te vertrekken. Het tegenkamp kwam een week nadat Sheenan haar actie was gestart langzaam op gang. Aanvankelijk stonden er een paar mensen met pro-Bush borden enkele uren per dag langs de kant van de weg. Later kwamen er in de weekenden honderden mensen, terwijl er op doordeweekse dagen enkele tientallen mensen verbleven. Naar verluid werden de aanhangers van Bush door presidentsadviseur Karl Rove bedankt voor hun steun.

Beelden van Cindy vind je hier.


Powered by Greymatter