Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/30/2005: "Geluidsman Reuters doodgeschoten in Irak door scherpschutter VS"

Geluidsman Waleed Khaled van Reuters TV is op 28 augustus in Baghdad tijdens een gewelddadig incident doodgeschoten door een scherpschutter van het Amerikaanse leger.
794733600 (17k image)
Waleed Khaled vlak nadat hij werd neergeschoten

De cameraman met wie hij werkte, Haider Khadem, raakte lichtgewond, maar werd door Amerikaanse soldaten gearresteerd!
Klik op meer.

De organisatie Reporters Without Borders heeft furieus gereageerd op het incident. “Dit incident waarin Khaled opzettelijk werd neergemaaid met vijf schoten is zeer verontrustend”. Onze woede wordt vergroot door het feir dat ze Kadhem hebben gearresteerd, de enige ooggetuige, die zelf gewond raakte in dit incident.”

“De hoogste militaire bevelvoerders moeten een uitputtend onderzoek instellen en moeten dusdanige maatregelen treffen dat verzekerd wordt date en dergelijke tragedie zich nooit meer kan voordoen. We zien dat dit de dodelijkste oorlog ooit is voor journalisten.”

De TV-ploeg van Reuters was bezig met het vastleggen van een incident in het Hay al-Adil district van Baghdad, waarbij twee Iraakse politieagenten om het leven kwamen. Toen ze op de beuste plek aankwamen werd Khaled geraakt door een schot in zijn gezicht en vier schoten in de borst. Kadhem raakte slechts licht gewond.

“Ik hoorde schoten, keek op en zak een Amerikaanse scherpschutter op het dak van het winkelcentrum,” vertelde Kadhem later aan andere journalisten, die vlak daarna arriveerden. Daarop werd hij gearresteerd door Amerikaanse soldaten. Reuters meldde zes uur later dat hij nog niet was vrijgelaten. Andere Iraakse journalisten die op de plaats des onheidls aankwamen werden eveneens vastgehouden, maar korte tijd daarna weer vrijgelaten.

Een verklaring van het Amerikaanse leger maakte melding van een terroristische aanslag op de Iraakse politie waarbij Amerikaanse eenheden betrokken raakten en een burger doodde, terwijl een andere gewond raakte.

Khaled is de 66-ste journalist of mediamedewerker die in Irak is gesneuveld sinds het begin van de oorlog in maart 2003. In totaal werden in de Vietnamoorlog (1955-1975) 63 journalisten gedood. Twee andere jornalisten worden nog vermist.

Bron: Reporters Without Borders


Powered by Greymatter