Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/29/2005: "Kledinglijn opgezet van brandnetelvezels"

Onder de naam Brennels wordt in ons land in september gestart met de productie van brandnetelvezels voor het maken van een kledinglijn.
Brandmetelstof (7k image)
Brandnetelstof
De eerste collectie van onder meer shirts, broeken, sjaals en tassen moet in het voorjaar van 2006 beschikbaar zijn.
Klik op meer.

Het initiatief van dit project is afkomstig van de familie Crébas, die 10 miljoen euro in de onderneming steekt. De Emmeloordse familie verkocht begin vorig jaar Marktplaats.nl voor 225 miljoen euro die mede door hen werd opgericht. Ook zit de familie achter de 12 Het GOED kringloopwinkels. Nu wil men leuke dingen doen.

Voor het verbouwen en verwerken van de brandnetels tot een modecollectie is Crébas een samenwerking aangegaan met de ontwerpers Pim Kramer en Jaq Volkmann van Uniceps, biologisch agrariër Danny Vermue en stoffenproducent Heinrich Kranz. Omdat ze willen voorkomen dat de stof van brandnetelvezels direct in de alternatieve ecohoek wordt gestopt, laat Bob Crébas in de Flevopolder een belevingscentrum aanleggen van honderd hectare groot.

Het zal een parkachtig landschap worden waar men kan wandelen en energie op kan doen tussen de brandnetelplantages in een omgeving met landgoederen, bossen, bloemrijke akkerranden, dieren en vrije natuur.

Het belevingscentrum moet ook onderzoek - en informatiecentrum worden voor de teelt, vermeerdering en verwerking van brandnetels.

Er zullen ook andere planten te zien zijn die met de textielproductie te maken hebben, zoals vlas, vezelhennep en verfplanten. Er komt een winkel met brandnetelproducten en een Café Brennels, waar men niet alleen brandnetelthee kan krijgen maar ook een biertje.

Men verwacht zeker vijf tot tien jaar nodig te hebben om uiteindelijk winst te gaan maken. De eerste collectie gaat bestaan uit 5000 stukken die via internet te koop zijn en in de nog te openen winkel Brennels in Arnhem. Het leidmotief is een kledinglijn te realiseren en ontwikkelen waarbij mens en milieuvriendelijk verwerkingswijze voorop staat.

In Europees verband wordt gestreefd naar milieuvriendelijke kledingstoffen. Omdat de teelt van katoen zwaar milieuvervuilend is, zijn ook de verwerkingsmogelijkheden van brandnetel opnieuw bekeken . Vooral door het doorzettingsvermogen van onder andere Heinrich Kranz in Duitsland zijn de afgelopen jaren nieuwe productieprocessen ontwikkeld op het gebied van teelt en verwerking van brandnetels.
Eén miljoen brandnetelstekken worden vanaf medio augustus 2005 geplant op 30 hectare grond in de Noordoostpolder. In 2006 en 2007 zal in totaal nog eens honderd hectare worden gepoot.

Unicps ontwerpt voor Brennels een kledingcollectie met een oplage van ongeveer 5000 stuks die volgend voorjaar in de winkel ligt. De netelstof hiervoor wordt door Kranz geleverd. In 2007 komen de eerste vezels van de nieuwe aanplant uit Nederland beschikbaar. De productie van de kleding zal in dit stadium plaatsvinden in Nederland. Omdat het materiaal zo nieuw is, houden we het productieproces voorlopig dicht bij huis. Vanaf 2008 zal de productie van kleding een grotere vlucht kunnen nemen.

Brandnetelstof vormt een prima alternatief voor andere natuurlijke vezels zoals katoen, linnen en hennep. De vezels van de brandnetel hebben een speciaal kenmerk: ze zijn hol. Daardoor kan brandnetelstof isolerend maar ook ademend kunnen worden gemaakt. Dus koel in de zomer en warm in de winter.

Het gebruik van brandnetels voor het maken van textiel is niet nieuw. Brandnetelvezels werden tot in de 19e eeuw gebruikt om textiel van te maken. De stof is net zo sterk als katoen. Dat wisten ze al in de tijd van Napoleon. Zijn soldaten liepen in kleren gemaakt van brandnetels. In Nederland werd het in die tijd ook gebruikt, voornamelijk in Friesland.

In de Tweede Wereldoorlog werd brandnetelstof door de Duitsers gebruikt voor camouflage pakken, toen stof schaars was. Hierna werd de stof door katoen uit de markt gedrukt en raakte het in vergetelheid. Maar met nieuwe productieprocessen op het gebied van teelt en verwerking realiseert `brennels’ de comeback van brandnetelstof.

Beelden over het project vind je hier.

1 Reactie


jammer genoeg zijn die brandnetels zwaar genetisch gemanipuleert jaja

zei: arne op 05/09/2005 om: 19:45u


Powered by Greymatter