Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/29/2005: "Kleine lettertjes van de Tweede Wereldoorlog"

Stalin liet de Krimtataren, de Wolgaduitsers, de Koreanen binnen de USSR, de Ingoesjen en de Tsjetsjenen collectief deporteren naar Centraal-Azie, als potentiele collaborateurs met de vijand. De rekening loopt met name wat betreft de Tsjetsjenen tot op de dag van vandaag.
Seattle450veteran_eyes (22k image)
Yosh Iwamoto, 83, droogt zijn ogen als hij op 16 augustus 2005 luistert naar de gemeenteraad van Seattle waar een proclamatie wordt uitgesproken ter ere van de verdiensten van de nisei veteranen van de Tweede Wereldoorlog. (Deze tweede generatie Japanners vochten in het leger van de VS.)

Maar hoe zit het met onze Amerikaanse bevrijders?
Klik op meer

De Pike Market Paper Horn Man speelt dat het een aard heeft. Papa was a rolling stone, Summertime, You can't always get what you want, alles op zelfgevouwen toeters van papier, sambaballen en met prachtige soulstem. Genieten van een openluchtconcert.
Plotseling kijk ik naar boven. Er staat een paneel in de volle breedte van de ingang van de markt aan de havenkant van Seattle. In 1941 waren bijna alle kooplieden van de boerenmarkt Japanners m/v. Nu is er niet een Japanse boer meer. Afbeeldingen schetsen het boerenbestaan en de stalletjes van de Japanse immigranten. Ondanks het mooie en vrolijke concert heb ik moeite mijn tranen te bedwingen.
De Amerikaanse regering heeft in 1941 alle ingezetenen van Japanse afkomst geinterneerd. Niet de mensen van Duitse of Italiaanse afkomst. Dit kan een praktische (en dan ook heel schijnheilige) achtergrond hebben): dit waren er eenvoudigweg veel te veel. En ze waren wit, natuurlijk. Een gemakkelijk en geliefd doelwit, Japanse mensen. Is de Amerikaanse regering ooit opgehouden het idee te koesteren dat dit werelddeel duidelijk voor de blanke bovenmens bestemd is?
Zoals het gedenkingspaneel zegt: door dit decreet werd het leven van 120.000 Amerikaanse ingezetenen voor altijd veranderd. Een milde vorm van uidrukken. Roosevelt, de vergeten Stalin...
Voor devrije.nl in Seattle Washington USA, ik ben Cornelis Prul...


Powered by Greymatter