Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/28/2005: "Aan de vooravond? - bericht uit de VS"

Het wonderlijke is dat wat ik te melden heb ook vanuit de eigen bureaustoel had gekund.
AWord (13k image)
Maar ik zou nooit het anarchistische blad The A-word (ja, met een cirkeltje om de A) gezien hebben als ik niet lijfelijk in de VS was geweest.
Klik op meer

The A-word is optimistisch. Nu is dit een eigenschap die eigenlijk bijna inherent is aan het anarchisme. Dar kunnen we het nog wel eens over hebben, maar niet nu. Dit Amerikaanse anarchistische blad, waarvan de Gutenbergversie verspreid wordt in Seattle en omgeving, ziet de bokkesprongen van het regime inWashington als tekenen van zwakte. De boel loopt niet zoals het zou moeten: ze willen steeds meer oorlog, maar generaals aan het hoofd van dit leger zien de zaak binnen drie jaar instorten omdat er niet genoeg recruten bijkomen. En opnieuw invoeren van de dienstplicht zou een uitnodiging tot opstand zijn - de dienstplicht was bij uitstek het punt waarop de tegenstanders van de oorlog tegen Vietnam zich konden organiseren. Zo'n generaal die vindt dat er meer Amerikaanse militairen naar Irak moeten om daar orde op zaken te stellen (zijn ze dat land daarom binnengevallen?) en die tegelijkertijd de boel in eigen land ziet instorten... Hier liggen kansen, denkt The A-word.

Ik zou dit met een lichte frons en een ouwelullig schouderophalen over jeugdige revolutiedrang kunnen afdoen. Maar daar houd ik niet van, daarnaast woon ik hier niet en kan ik de toestand niet zo goed beoordelen.
En dan komt daar tegelijkertijd de hoodredacteur van Antiwar, een anarchist van rechts ('libertarian'), die de opstand in de lucht ziet hangen - er is niet veel voor nodig, denkt hij. Het land mort, de onvrede wordt zo goed als niet op politiek niveau gerepresenteerd: enkele Congresleden, een enkele senator. De zogenaamde oppositie, de Democraten, willen nog meer oorlog op dit ogenblik (niet zo gek als je bedenkt dat zij indertijd "Vietnam" begonnen zijn). Maar de achterban wil niet, die wil juist rust en vrede. En sociale voorzieningen. En als het er om gaat dat men zich in de VS veiliger voelt: welnu, de oorlogshitserij draait er juist om dat men zich dit niet mag voelen.
Je merkt overigens overal als je gaat winkelen dat er iets mis aan het gaan is. De oorlog wordt bekostigd door de geldpers te laten draaien. Ieder biljet van boven 1 dollar moet uitgebreid bekeken worden, want valsemunterij is niet alleen iets voor de regering dezer dagen.
Als buitenstaander zou ik denken: een opstand die het vaste afleidingspunt - het doorkankerende racisme - kan omzeilen? Het zou te mooi zijn. Maar ik hoop dat de anarchisten van links en rechts weten waar ze het over hebben. (Kunnen die mensen trouwens dan niet even samenwerken?)
Vanuit Monroe Wahington USA, ik ben Cornelis Prul....

3 Reacties


Cornelis:Maar ik hoop dat de anarchisten van links en rechts weten waar ze het over hebben. (Kunnen die mensen trouwens dan niet even samenwerken?)

Reactie van
Bezorgde burgers: NOOIT!!!
OOK NIET EVEN!!!
Anarchisme heeft linkse
wortels en als je weet waar extreemrechts voor staat dan kun je er nooit mee samenwerken.
Leg voortaan de ideologie-en eens naast elkaar dan zie je overduidelijk het verschil.
Extreemrechts staat niet voor gelijkheid voor allen en is al helemaal niet tegen racisme.
Extreemrechts staat voor
een intolerant systeem van fascisme en dat betekend dat het gedaan is met armen,zieken,gehandicapten
,zwakken,zwarten enz.

Noem de "libertarian" geen anarchist meer want het staat mijlen ver er vandaan.
Kijk ook eens naar hun belangen dat zegt genoeg.

Verder is het een redelijk stuk.

zei: Bezorgde burgers op 28/08/2005 om: 23:33u

Het Amerikaanse libertarianism is weer iets anders dan de Bart Croughsachtigen hier, mijn waarde Bezorgde Burgers (of liever, hier: ik ben nu daar, dus hier is hier).
Niet dat ik er iets va nzie komen,maar linkse kanonnen als Chomsky, Pilger en anderen doen al mee aan Antiwar.
Overigens geweldig dat een mederedacteur de omslag van het genoemde blad op het net zet zonder het in handen te hebben (ik heb dit wel maar kan het niet op het net zetten). Internet is toch een wondertje..
Vanaf een regenachtige Pacifische Kust, ik ben Cornelis Prul...
(nog steeds beschikbaar voor het NOS-journaal).

zei: Prul op 29/08/2005 om: 05:26u

Graag gedaan Charles, pardon Prul, maar je krijgt de allure van een NOS-correspondent big grin

zei: J.B. Arend op 29/08/2005 om: 20:31u


Powered by Greymatter