Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/28/2005: "Tentoonstelling "Anarchisten rond Emile Verhaeren" in Antwerpen"

Van 2 september tot 30 oktober vindt er in Antwerpen een tentoonstelling plaats rond de dichter en schrijver Emile Verhaeren (1855-1916).
EmileVerhaeren (8k image)
Emile Verhaeren

De tentoonstelling "Anarchisten rond Emile Verhaeren" geeft aan dat Verhaeren zoals vele vernieuwende kunstenaars aan het einde van de negentiende eeuw, sympathie voor het anarchisme had.
Klik op meer.

De dichter en kunstcriticus Emile Verhaeren (1855-1916) geldt als één van de voornaamste Belgische
auteurs. Door zijn vernieuwende literaire activiteit en kunstessays was hij dè spilfiguur van de
avant-garde aan het einde van de 19de eeuw.

Wegens zijn goede contacten met het Belgische vorstenhuis maakte Verhaeren op het einde van zijn
leven deel uit van het establishment. Toch koesterde hij lange tijd sympathie voor het socialisme en zelfs voor het anarchisme.

De terroristische aanslagen die de gewelddadige tak van deze beweging aan het einde van de 19de eeuw overal in Europa pleegde, spraken tot de verbeelding van de massa. Verhaeren heeft zich evenwel nooit vereenzelvigd met dit anarchisme van de daad.

Maar de socale wanhoop die de anarchisten dreef, hun vrijheidsstreven, hun afkeer van het gezag en van de kleinburgerlijke moraal wekten zijn medeleven en interesse op en dat van vele artiesten en intellectuelen met hem.

Hun namen klinken nog steeds: Theo van Rijsselberghe, August Vermeylen, Georges Minne, Georges Eekhoud, Paul Signac, Constantin Meunier, Camille en Lucien Pisarro, Maximilien Luce, Henri-Edmond Cross, James Ensor...

In het kader van de 150ste geboorteverjaardag van Emile Verhaeren laat de tentoonstelling "Anarchisten
rond Emile Verhaeren" je kennis maken met de talloze geëngageerde vrienden van de dichter. Aan de hand van zeldzame documenten en meesterwerken word je ondergedompeld in een onrustig tijdvak, dat in de woorden van Vermeylen "schrikkelijk en schoon" was.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verscheen bij de VUBPRESS het boek "Anarchisten rond Emile
Verhaeren", dat samengesteld werd door David Gullentops en Han Vandevoorde. Het bevat bijdragen van
Jan Moulaert (auteur van een boek over anarchisme in Belgie), Jeffrey Tyssens, Erik Buelinckx, David Gullentops, Hans Vandevoorde en Evert Peeters. Daarnaast is het boek vervolledigd met illustraties van zeldzame documenten en een anthologie van teksten die Verhaeren exclusief in anarchiserende
en anarchistische tijdschriften publiceerde.

De tentoonstelling vindt plaats van 2 september tot 30 oktober in de Koningin Fabiolazaal aan de Jezusstraat 28 in Antwerpen (op loopafstand van het Centraal Station).


Powered by Greymatter