Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/27/2005: "IsraŽlische Anarchisten tegen de Muur actief in Immatin"

Het IsraŽlisch leger heeft op donderdag 25 augustus een demonstratie van maar liefst 1000 Palestijnen, anarchisten en internationale activisten tegen de bouw van de Muur van Apartheid nabij Immatin (Westbank)tegen de gewoonte in met rust gelaten.

Immatin_0353 (30k image)
Activisten op weg naar de bouwplaats van de Muur

Is er na de evacuatie van de nederzettingen in de Gazastrook een kentering opgetreden in het optreden van het leger tegenover de acties tegen de Muur?
Klik op meer!

Palestijnen, IsraŽliís en internationale activisten ageerden gezamenlijk tegen de bouw van de Muur. De Muur wordt hier op zoín 17 kilometer vanaf de grens van 1967 in de Westbank gebouwd. Daardoor verliest het dorp een groot deel van haar landerijen. Eerdere demonstraties in Immatin werden door het leger met grof geweld uiteen gejaagd. De 50 IsraŽliís, waaronder de genoemde anarchisten waren dan ook voorzien van uien. Deze groente blijkt een probaat middel tegen traangas te zijn!

In Immatin troffen zij in het centrum zoín 1000 inwoners naast een delegatie van het dorp Bilíin, waar reeds geruime tijd intensief actie wordt gevoerd tegen de Muur. De internationale activisten waren dit maal afkomstig uit de VS, ItaliŽ, ArgentiniŽ en Franstalig Canada.

Een legerofficier arriveerde in het dorp met de mededeling dat een demonstratie langs de route van de Muur was toegestaan op voorwaarde dat er geen geweld gebruikt zou worden.

De demonstratie liep vervolgens naar de plek van de Muur, een afstand van drie kilometer in de gloeiende zon, waarbij voortdurend leuzen tegen de Muur werden uitgeroepen. Bij het naderen van de linies met soldaten werd benadrukt dat het een geweldloze demonstratie betrof.

De groep ging vervolgens in een cirkel zitten, waarna Zahi Sowan van het Volkscomitť Immatin sprak: "Wij hebben geen andere bron van inkomsten dan onze olijfbomen, die we van onze voorvaderen hebben geŽrfd. Nu zie je hier de restanten van tientallen olijfbomen die gerooid zijn door bulldozers van het leger en aan de andere kant van het hek staan duizenden bomen waar we van zijn beroofd. Je ziet op de heuvel aan de andere kant van de weg de fabriek die behoort aan de nederzetting Immanuel. Deze fabriek is eveneens gebouwd op een plek waar bomen zijn neergehaald die aan ons behoorden. We horen dat de staat IsraŽl de nederzettingen in de Gazastrook en in het Jeningebied heeft ontmanteld, maar hier worden de nederzettingen uitgebreid. Dat maakt ons leven bitter.

Na hem sprak Yonatan Pollak van de Anarchisten tegen de Muur. ďZe vertellen de mensen in IsraŽl dat dit een veiligheidshek is. Dat is een besliste leugen We zijn hier zeventien kilometer ten oosten van de Groene Lijn, diep in het Palestijnse territorium. Ten westen van ons bevindt zich reeds een hek. Wat nu hier gebouwd wordt is een hek binnen een hek. Dit heeft als enig doel om grond te annexeren, het gebied van de nederzetting te vergroten en de Palestijnen in een kleine enclave op te sluiten. Dat is een onrechtvaardige daad waar we ons tegen verzetten en een duidelijke schending van de internationale rechtsregels en de mensenrechten.

Hierna werd door de moslims gezamenlijk gebeden waarna de demonstranten naar het dorpscentrum terugkeerden en de demonstratie rustig en ordelijk werd ontbonden.

ďIn de media worden degenen die demonstreren tegen annexatie en landjepik in naam van de Muur neergezet als een stel gewelddadige relschoppers, ondanks de geweldloosheid waarmee de protesterende IsraŽliís en Palestijnen zich keren tegen onrechtvaardigheid en diefstal. Vandaag heeft het leger bewezen zolang het provocaties nalaat, dat dergelijke demonstraties kunnen plaatsvinden zonder dat enige gewelddadige confrontatie zich heeft voorgedaanĒ, zei de woordvoerder Adam Keller van Gush Shalom, die aan de actie had deelgenomen.

"Zou het zo zijn dat de nieuwe criteria, die het leger heeft geÔntroduceerd bij de evacuatie van de kolonisten tevens het gedrag beÔnvloedt van de soldaten hier? Als het er net zo aan toegaat morgenmiddag in Bilíin, dan hebben we een aanwijzing of de houding van het leger is veranderd ten opzichte van de IsraŽliís en de Palestijnen, die zich verzetten tegen de bouw van Muren op gestolen land.Ē


Powered by Greymatter