Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/26/2005: "Justitie beschuldigt steungroepen asielzoekers"

Justitie heeft vandaag de aanval geopend op actiegroepen, die asielzoekers steunen in hun strijd in Nederland te mogen verblijven.

Geenvluchtelingenopstraat (33k image)
Martine Vis, directeur van het Project Terugkeer van het ministerie van Justitie, beschuldigt in de Volkskrant actiegroepen van het verspreiden valse informatie en berokkenen van schade aan de vreemdelingen.
Klik op meer!

Het is voor het eerst dat een hoge ambtenaar van Justitie zich uitspreekt over het terugkeerproject, dat een jaar geleden begon en tot veel ophef leidt.

Vis zegt in de Volkskrant schoon genoeg te hebben van actiegroepen die asielzoekers ‘toch weer een sprankje hoop’ geven. Ze doelt daarmee voornamelijk op de hongerstakers in het deportatiecentrum Ter Apel. Zij worden onder meer gesteund door de Werkgroep Vluchtelingen Vrij. ‘Ze geven mensen die op het punt staan een afweging te maken, een duw in de verkeerde richting’, aldus Vis.

‘Ook de uitgeprocedeerde asielzoekers zelf zijn gebaat bij rust. Zij moeten terug, en dienen zich daarop in te stellen. Het komt voor dat ze zelf terug naar huis willen, maar door een actiegroep worden overgehaald toch te blijven. De invloed van die actiegroepen op de mensen is groot: ze geven een sprankje hoop, een laatste strohalm. Ze geven mensen die op het punt staan een afweging te maken, een duw in de verkeerde richting. Het gaat wel over het leven van die mensen. Het is zinloos. Je forceert geen besluit met een hongerstaking.’

Dergelijke beschuldigingen raken kant noch wal en worden in het bedoelde artikel dan ook niet onderbouwd. Het enige doel dat hiermee wordt gediend, is het verdacht maken van de solidariteit van verschillende groepen met de strijd en de positie van asielzoekers, die juist door het onmenselijke beleid van Justitie in het nauw worden gedreven.

Hans Alderkamp van Vluchtelingen Vrij laat in het Volkskrantartikel dan ook weten geen boodschap aan de kritiek te hebben. ‘Natuurlijk is mevrouw Vis verontwaardigd, want wij komen met verhalen die ze liever niet openbaar heeft. Wij zijn een politieke organisatie, we beďnvloeden deze mensen niet, maar steunen ze wel. We zetten ze niet aan tot hongerstaken.’

Feit is dat de hongerstakingsacties Justitie zelf in de beklaagdenbank zetten. In plaats van het falend beleid onder ogen te zien, worden uitgerekend degenen die de moed hebben deze mensen in hun benarde positie te steunen, verdacht gemaakt.

Ook VluchtelingenWerk Nederland uitte kritiek op het gevangen zetten van twee Iraanse hongerstakers afgelopen donderdag. Volgens VluchtelingenWerk Nederland is dat een straf voor hun actie, maar Justitie ontkent dat en ziet er opnieuw een voorbeeld van ‘stemmingmakerij’ in. De organisatie maakt zich grote zorgen over de gang van zaken. 'Het lijkt erop dat de detentie als 'straf' voor hongerstaking wordt gebruikt', aldus algemeen directeur Eduard Nazarski. 'Justitie gooit hiermee olie op het vuur.'

Na klachten vanuit de gemeente Vlagtwedde over het op straat zetten van asielzoekers is de IND ertoe overgegaan alle asielzoekers waarvan het maximale verblijf op het vertrekcentrum is afgelopen, vast te zetten. Hierbij wordt niet meer gekeken of er het vooruitzicht bestaat dat de mensen kunnen worden uitgezet of niet. Ook mensen die helemaal niet weg kunnen, bijvoorbeeld omdat hun land van herkomst niet meewerkt, worden dus vastgezet. VluchtelingenWerk heeft grote bezwaren tegen dit ongenuanceerde beleid.

1 Reactie


Hetvolgende gedicht in reactie verstuurt naar Verdonk, Vis, media etc.

TOT ONZE SCHAAMTE

Het is tot onze schaamte dat we moeten toegeven dat wij machteloos staan
Het is tot onze schaamte dat we moeten erkennen dat wij die rechtvaardigheid eisen
geen recht kunnen doen
Het is tot onze schaamte dat we geen hoop kunnen geven
En het is tot onze schaamte dat onze stem niet goed genoeg is te verstaan

Het is tot onze schaamte dat we moeten toegeven dat wij de staat niet kunnen verslaan
Het is tot onze schaamte dat we moeten erkennen dat onze kracht uit niets meer bestaat
dan solidariteit
Het is tot onze schaamte dat we paspoorten houden van dit land
En het is tot onze schaamte dat de fabels van ambtenaren alweer in vette koppen staan

Het is tot onze schaamte dat we hooguit de handen ineen kunnen slaan
Het is tot onze schaamte dat wij niet tot enig misdaad in staat zijn, zoals chantage, bedreiging,
het afnemen van vrijheid
En tot onze schaamte willen wij nog niet de wapenen opnemen
Dus het is tot onze schaamte dat wij moordenaars hun gang moeten laten gaan

Het is tot onze schaamte dat wij voor de poorten van gevangenissen staan
Het is tot onze schaamte dat wij moeten zeggen dat wij niet werkelijk kunnen opkomen
voor een greintje menselijkheid
Het is tot onze schaamte dat zelfs door protesteren niets wordt bereikt
En tot ons schaamte hebben wij alles en kunnen niets bieden, enkel schaamte, maar geen waan!

Joke Kaviaar 26-08-05
Voor Martine ‘Rotte’ Vis, Directeur Project Terugkeer

zei: Joke Kaviaar op 30/08/2005 om: 21:21u


Powered by Greymatter