Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/26/2005: "Coca Cola demonstranten in India door politie aangevallen"

Zo’n 100 activisten van ondermeer Yuvajana Vedi (communistische jongeren) hebben op 15 augustus gedemonstreerd bij de fabrieken van Coca Cola in Plachimada (Kerala in Zuid India). De demonstranten eisten de permanente sluiting van de fabriek.
IndiaThirsty_Hoarding (44k image)
De maker van dit reclamebord Sharad Haksar, een bekende fotograaf en winnaar van de Zilveren Leeuw in Cannes 2005, werd in juli 2005 door Coca Cola gesommeerd het bord in Chennai weg te onder dreiging van een rechtszaak waarin een schadevergoeding van 45.000 dollar zal worden geëist.

De actievoerders werden op 100 meter van de fabriek door een flinke politiemacht tegen gehouden. De agenten sloegen er met de wapenstok flink op los waardoor vier activisten in het ziekenhuis belandden.
Klik op meer.

Nog eens 43 demonstranten werden gearresteerd waaronder een 16-jarig meisje, die naar een opvangplek voor jongeren werd overgebracht.

De actie vond plaats op de dag dat India haar onafhankelijkheid van de Britse overheersing viert.

Onder de deelnemers bevonden zich ook mensen uit de lokale gemeenschap, zoals Vilayodi Venugopal van het Anti-Coca Cola Strijdcomité. “We veroordelen het geweld dat door de politie is gebruikt,” zei hij. “We zijn vast besloten dat deze fabriek nooit meer zal open gaan.”


The march started in Kannimari and culminated in Plachimada, was led by Yuvajana Vedi state president, Mr. Provit and inaugurated by CPI(ML) State secretary K.C. Sivaraman.

De Coca Cola fabriek in Plachimada is een van de grootste van het bedrijf in India en is sinds maart 2004 gesloten, vanwege de druk van de lokale gemeenschap. De gemeenschap werd met ernstige waterschaarste geconfronteerd alsmede met vervuild grondwater en bodemvervuiling als gevolg van de activiteiten van Coca Cola.

De deelstaatregering van Kerala heeft aangekondigd dat het Coca Cola’s recht om grondwater aan het gebied te onttrekken, zal aanvechten. De dorpsraad, die aanvankelijk weigerde om de licentie van Coca Cola te verlengen, heeft nu aangeboden een drie maanden durend tijdelijk contact aan te bieden waaraan dertien voorwaarden zijn gesteld.

De dorpsraad van het verderop gelegen Kuttiady in Kerala heeft hun gebied tot een Coke vrije zone verklaard. Dit besluit kreeg steun van zowel politieke partijen als van winkeleigenaren uit solidariteit met de mensen in Plachimada.

Coca-Cola staat in vele gemeenschappen in India onder zware druk vanwege soortgelijke problemen; tekort aan water, bodemvervuiling en vervuild grondwater.

Bron: India Resource Center die op haar website veel meer informatie over Coaca Cola en de strijd tegen dit bedrijf vermeld.


Powered by Greymatter