Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/26/2005: "Shell in opspraak in Ierland"

Shell is dit jaar in Ierland opnieuw in opspraak geraakt. In Ierland zitten een vijftal boeren reeds meer dan 50 dagen in de gevangenis vanwege het tegenhouden van de aanleg van een pijpleiding van Shell op hun land.
IerlandR5 (16k image)
De Rossport Vijf

Deze Rossport Vijf keren zich tegen de aanleg van de gasleidingen van Shell, vanwege het gevaar die deze experimentele pijp oplevert. Deze uit zee afkomstige leidingen staan namelijk onder zeer hoge druk.
Klik op meer!

In een Open Brief van de Vijf staat:: “We bevinden ons momenteel in de gevangenis omdat we weigeren Shell en hun Ierse regeringspartners de aanleg van een pijpleiding dichtbij onze huizen toe te staan. Onze misdaad was de toegang tot ons land te weigeren. We hebben deze toegang geweigerd vanwege de zekerheid, dat wanneer de pijpleiding zoals die nu wordt voorgesteld, scheurt, onze gezinnen en buren zullen doodgaan.

Wat zou jij doen als de rechtbank je opdraagt een mogelijk dodelijke pijpleiding te accepteren waarvoor geen enkele overheidsinstantie verantwoordelijkheid voor wil dragen?...”

Shell en Statoil willen met toestemming van de Ierse regering land van particuliere eigenaren (boeren) gebruiken om uit zee afkomstig gas aan te voeren. Hiervoor wordt een pijpleiding gebouwd die onder zeer hoge druk staat en die vlakbij de huizen van de eigenaren gepland zijn.

De druk in de pijpleidingen zal vier keer zo hoog zijn als in de grootste reguliere pijpleidingen. De leidingen voeren door een veenachtig gebied met een historie van aardverschuivingen en maakt gebruik van experimentele methoden om de veenbodem te stabiliseren en zal een enorme stroom verkeer op gang brengen. De uitstoot van de raffinaderij raakt het nabij gelegen Carrowmore meer, de bron van de regionale watervoorziening.

Vandaar dat in Ierland reeds enige tijd een beweging op gang is gekomen die zich keert tegen de aanleg van de Shell-pijpleiding. Op de landerijen van de betrokken boeren is inmiddels een permanent actiekamp gevestigd. Het gaat om een serieus politiek kamp waar alcohol en drugs taboe zijn! De campagne beschikt teven over een eigen website.

Komend weekend vindt de tiende editie van de Ierse ‘Grassroots Gathering’ in het kamp plaats, waaraan ook diverse anarchistische groepen in Ierland deelnemen.


Powered by Greymatter