Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/25/2005: "Caterpillar betrokken bij vernietiging 300.000 huizen in Zimbabwe"

De firma Caterpillar, bekend van de gepantserde bulldozers in Palestina, heeft ook de voertuigen geleverd waarmee in Zimbabwe de laatste maanden 300.000 onderkomens zijn vernietigd.
Zimbabwe321841 (24k image)
Operatie Murambatsvina in volle gang

Tijdens Operatie Murambatsvina (letterlijk: de troep opruimen) werden met name arme aanhangers van de oppositiepartij Movement for Democratic Change in stedelijke gebieden uit hun huizen verjaagd. Ze werden overgebracht naar goed bewaakte kampen op het platteland.
Klik op meer.

Sinds mei van dit jaar werden tevens de stalletjes van 23.000 kleine straathandelaren opgeruimd. Er werd hiertoe geen waarschuwing gegeven. Buurten werden eenvoudig omsingeld en plat gewalst.

De bulldozers van Caterpillar werden aan de staat Zimbabwe geleverd door het bedrijf Barzemoftewel Barloworld Zimbabwe. Dit bedrijf is volledig in handen van Barloworld Zuid Afrika, een beursgenoteerde onderneming in Zuid-Afrika, die geldt als de internationale leverancier van Caterpillar. De bulldozers, die actief zijn in Zimbabwe worden rechtstreeks uit de VS geļmporteerd.

Laatstgenoemd bedrijf maakt op haar website melding de zogeheten JSE Sociaal Verantwoordelijkheids Investeringsindex te hanteren, waarin ondermeer staat dat bedrijven armoedebestrijding, sociale mobiliteit en ontwikkeling promoten, waarbij rekening wordt gehouden met eerlijke arbeid, gezondheid en veiligheid.

Barloworld heeft zich ook aangesloten bij een Zuid-Afrikaans "empowerment consortium", waarmee de deelname van zwarte Zuid-Afrikanen op alle niveaus in bedrijven wordt aangemoedigd.

Ondanks Caterpillar’s eigen gedragscode, is het bedrijf na Palestina andermaal in een schandaal betrokken, waarbij de machines van de firma de huizen van de armen en de onderdrukten werden vernietigd.

Tegen Caterpillar wordt vanwege de omstreden leveringen aan Israėl inmiddels wereldwijd campagne gevoerd onder de naam Caterkiller. De bulldozers hebben inmiddels 50.000 Palestijnen dakloos gemaakt, en talloze boomgaarden en landbouwgrond vernietigd.


Powered by Greymatter