Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/24/2005: "It looks like déjà vu all over again..."

"Het begint op de Vietnamtijd te lijken," werd er gezegd over de demonstratie in Salt Lake City van afgelopen maandag, waarover wij eerder berichtten. Dit plaatst deze actie dan in perspectief, hierbij een foto.

saltlake (57k image)
This is what democracy looks like, roept de demonstrante
Je weet trouwens nooit waar je tegen- en medestanders zitten
Klik daarvoor op meer

Als we het over de "Vietnamtijd" hebben dan moet je toch ook aan popcultuur en vooral -muziek denken die tegen de oorlog gericht is. En kieskeurigheid hoefde in die dagen net zo min. Wekenlang stond Distant drums van Jim Reeves ("Love me now, for now is all the time there may be"), die al jaren dood was, op de eerste plaats, Roy Orbison zong There won't be many coming home als kerstliedje. Het ging officieel over de Amerikaanse Burgeroorlog, maar ondertussen. Ik noem met opzet de wat kalmere liedjes...
Het begint op gang te komen. Na de 'usual suspects' als Steve Earle en Billy Bragg, en 'liberals' uit de tijd van de vorige grote oorlog als Linda Ronstadt en Don Henley (hmmm... als ik het maar niet hoef te horen) komen er meer. Van Robert Cray en Green Day. Van Barbra Streisand (!) komt een anti-oorlogssingle uit, geschreven door Barry Gibb, Stranger in a strange land. En The Rolling Stones - hebben die iets te verliezen of niet? - komen in meer dan een zin uit met Sweet neocon. Hieruit de volgende regels:
"It's liberty for all/Democracy's our style/Unless you are against us/Then it's prison without trial."
En dan zijn er de compilaties Rock against Bush met onder anderen Jello Biafra, Ministry en Anti-Flag.

Merkwaardig, aan de andere kant: Alice Cooper, een van de weinige Amerikaanse artiesten van weleer die zich anarchist noemde en die voor dierenbevijding heette te zijn, sprak zich uit voor Bush vorig jaar. De man zal daardoorwel niet de verkiezingen gewonnen hebben. En voor Bush' oorlog zijn allerlei derderangs-countryartiesten die aan de overkant van de oceaan geen enkele kans maken op sukses, gospelkwelers en ... punks voor Bush. Want de socialist Kerry streefde naar meer overheid, punks als anarchisten zijn tegen de overheid en en Bush is er ook tegen. Je zou denken dat ze net als hun idool hun hersens hebben weggezopen en -gesnoven.
Voor uw zwarte lijst (en de Ivy League is natuurlijk niet de Engelse close-harmonyband van Suddenly things en My world fell down). Er staat niemand tussen van wie je zou kunnen zeggen: jammer!
De namen van punkbands voor Bush:

10 Sugar Charlie
Antiseen
Billy Zoom
Bottle Babies
Clean By Comparison
Destroyed By Fire
Drawback
Elite Stranger
Epstein
Final Round
Flawed
Flipperfloppers
Gotham Road
Ivy League
Luck Of The Draw
My Greatest Romance
Nation Of Suspects
Neverready
Nineball
Saturday Action Theatre
Smart Bombs And Apple Pie
The Tradition
This Wanting
Undead

1 Reactie


roept de schrijver van dit stuk een boycot op tegen deze bands want ik begrijp het stuk niet echt

zei: T. op 30/08/2005 om: 19:04u


Powered by Greymatter