Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/22/2005: "Turkse anarchisten toveren bushokje om in onderkomen voor daklozen"

In Istanbul hebben anarchisten op zaterdag 20 augustus een bushokje omgetoverd tot een onderkomen voor daklozen.
Istanbul200805 (24k image)
Actievoertders richten het bushokje in

De actie vormde een protest tegen het Stedelijke Renovatie Project in Istanbul, dat mensen uit illegale onderkomens jaagt. Turkse anarchisten zijn een solidariteitscampagne gestart voor mensen die op straat leven, in tenten wonen of in bushokjes verblijven omdat hun huizen en onderkomens inmiddels zijn vernietigd.
Klik op meer.

Het onderkomen bij het Taksim Gezi Park werd ingericht achtergelaten met een kleed als deur, tapijtje op de vloer, een plantje en slippers; klaar voor gebruik! De activisten wilden met de actie duidelijk maken dat iedereen het recht heeft op een onderkomen en dat leegstaande gebouwen gebruikt moeten kunnen worden door iedereen die geen dak boven het hoofd heeft.

De anarchisten benadrukken dat het de staat is die verantwoordelijkheid draagt voor het feit dat mensen noodgedwongen een illegaal onderkomen zoeken en niet deze mensen zelf. Het is het economische overheidsbeleid en de politiek van oorlog, die migratiestromen op gang brengt.

In Istanbul heerst een klimaat van dat mensen in illegale onderkomens terug moeten gaan naar waar ze vandaan komen. Ook wordt overwogen om in de stad een visumplicht in te voeren.

Foto’s van de actie vind je hier.

2 Reacties


Veel van de (aanstaande) daklozen zijn mensen die verdreven zijn uit dorpen die door het leger vernietigd zijn, tijdens de oorlog tegen de Koerden of de PKK. Veel van deze vluchtelingen kwamen terecht in de wijken waaruit eerder dan weer de Grieken bij pogroms verdreven waren: Beyoglu, Balat. En nu moeten deze wijken opgeleukt ("gegentrificeerd&quotwink worden, want ze zijn mooi gelegen, in het hartje van de stad (Taksim) of aan de Gouden Hoorn. Dus volgt verdrijving nummer zoveel.

zei: Prul op 24/08/2005 om: 01:28u

De smiley is een kwestie van layout-fout, maar komt wel aardig uit...

zei: Prul op 24/08/2005 om: 01:29u


Powered by Greymatter