Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/20/2005: "Duitsland ageert tegen rechts-extremisme als reactie op Rudolf Hess-herdenking"

Ongeveer 4500 mensen zijn vandaag in het Beierse Wunsiedel en in Nürnberg de straat op gegaan om te ageren tegen rechts-extremisme.
Wunsiedel125641 (24k image)
Spandoek van de antifascistische demonstratie in Wunsiedel

Als reactie op de jaarlijks sterfdag van Hitler’s plaatsvervanger Rudolf Hess, die dit jaar van de rechter geen doorgang mocht vinden, werd in Wunsiedel een 'Dag van de democratie’ gevierd.
Klik op meer.

Onder het motto ‘Wunsiedel is bont, niet bruin’ voerden meer dan 100 organisaties actie tegen rechtsextremisme en vreemdelingenhaat. De manifestatie verliep zonder problemen. Een politiewoordvoerder deelde mee dat buiten Wunsiedel ongeveer 30 nazi’s werden aangehouden. Twaalf linkse demonstranten werden gearresteerd, ondermeer voor het bij zich dragen van messen en vuurwerk.
Minister van Verkeer Manfred Stolpe (SPD) zei in Wunsiedel tegenover 3000 aanwezigen dat wettelijke maatregelen tegen rechtsextremisme weliswaar belangrijk zijn, maar dat initiatieven vanuit de bevolking de democratie pas echt levendig maken. Nooit meer mogen racisme en intolerantie tot uitgangspunt van politiek worden genomen. Claudia Roth van de Grünen prees de ‘Dag van de democratie’ als een ‘overwinning van de samenleving’.

Als vertegenwoordiger van de Beierse deelstaatregering bedankte de minister van milieu Werner Schnappauf (CSU) de bevolking van Wunsiedel voor hun betrokkenheid. Dit was een ‘lichtend voorbeeld van een weerbare democratie’ en een afwijzing van elk extremisme zowel van rechts als van links. De voorzitter van de ‘Vereniging tegen Vergeten - voor Democratie’, Joachim Gauck, roemde de voorbeeldfunctie van de acties: “Zolang de wereld bestaat, zal er helaas sprake zijn van domheid, haat en fanatisme, daarom hebben we deze betrokkenheid nodig”.

Burgermeester Karl-Willi Beck (CSU) verwelkomde de in het voorjaar van kracht geworden verscherping van het recht op vergadering op grond waarvan de demonstratie van de nazi’s kon worden verboden. “Wunsiedel treft geen schuld vanwege het graf van Rudolf Hess in deze plaats. Daarom mag het niet zo zijn, dat er een smet op deze stad rust”, betoogde hij.

De stad Nürnberg verbood een demonstratie van de NPD, omdat het hier ging om een vervangende actie van de verboden demonstratie in Wunsiedel. De rechter gaf echter toch toestemming nadat de partij bezwaar tegen het verbod had gemaakt. Zo’n 350 NPD-aanhangers verzamelden zich vanmiddag in de binnenstad.

De stad liet daarop weten “dat wij het rechts-radicalisme in onze stad duidelijk afwijzen”. Naast de burgermeester sprak ook de minister van binnenlandse zaken Günther Beckstein (CSU) tot de aanwezigen. Volgens de politie kwam het ook in Nürnberg niet tot ongeregeldheden.

Onder grote politiebegeleiding hebben in Berlijn zo’n 500 rechts-extremisten gemarcheerd. Hun motto was ‘vrijheid van meningsuiting voor iedereen’ en ‘afschaffen van paragraaf 130’, waarmee gedoeld werd op de regelgeving op grond waarvan de demonstratie in Wunsiedel geen doorgang mocht vinden.
De rechts-extremisten verzamelden bij Alexanderplatz waar reeds luide protesten tegen hun komst te horen waren. Zo’n 200 tot 300 linkse demonstranten van ondermeer de "Antifaschistischen Linken Berlin" (ALB) trachtten hier reeds de nazi’s de weg te versperren wat tot aan het eind van de demonstratie van extreem-rechts mislukte.

’s Middags bereikte de mars van de nazi’s het station Lichtenberg. Onderweg bleef het protest steeds klinken. Leuzen als "Nieder mit der Nazipest" werden gescandeerd. Ook waren er schermutselingen met de politie waarbij volgens de linkse demonstranten flinke klappen vielen. Verschillende demonstranten en voorbijgangers zijn gewond geraakt. Onder de veertien arrestanten bevonden zich elf linkse demonstranten, die onder andere wegens overtreding van het vermommingverbod en belediging werden opgepakt.

Ook in andere plaatsen in Duitsland is vandaag door nazi’s gedemonstreerd als reactie op het verbod in Wunsiedel, zoals in Peine (Nedersaksen) waar zo’n 500 tot 600 nazi’s spontaan een manifestatie hielden.

In Magdenburg werd pas vandaag de aangekondigde extreem-rechtse demonstratie verboden. Er zouden op dat moment zo’n 400 nazi’s in de stad aanwezig zijn geweest. Hen werd aangeraden maar een kop koffie te gaan drinken.


Powered by Greymatter