Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

08/20/2005: "Gazastrook: Snelle evacuatie kolonisten brengt geen vrede voor de Palestijnen"

De gedwongen evacuatie van kolonisten en hun aanhangers in de Gazastrook gaat sneller dan verwacht.
Gazasmrafah03a (12k image)
Juichende Palestijnse militairen in de Gazastrook

Legerautoriteiten verwachten dat illegale nederzettingen al begin volgende week leeg zijn. Gedacht werd dat de operatie zeker drie weken in beslag zou nemen. Het afbreken van de verlaten gebouwen zou op 7 september beginnen en moest op 22 september zijn afgerond.
Klik op meer.

Het IsraŽlische trok vanaf woensdagochtend een aantal joodse nederzettingen op de Gazastrook binnen om de kolonisten die weigeren te vertrekken, te verwijderen, desnoods met geweld. De eerste bussen met bewoners hebben het bezette Palestijnse gebied inmiddels verlaten.

Meer dan 15.000 militairen en politiemensen zijn het nederzettingenblok Gush Katif binnengegaan. De meesten zullen worden ingezet in Neve Dekalim, waar een grote groep tegenstanders van de terugtrekking zich heeft verschanst in een synagoge. In de hele Gazastrook zijn naar schatting nog 4000 kolonisten over, gesteund door ongeveer 4500 sympathisanten.

Ondanks de overmacht van de ordetroepen, wordt rekening gehouden met de mogelijkheid van meer gewelddadige confrontaties. De overgebleven inwoners van sommige nederzettingen hebben gezworen zich tot het bittere einde tegen hun gedwongen verhuizing te zullen verzetten.

Grote ongeregeldheden waren er tot dusver niet. Vaak blijft het bij duw- en trekwerk en kleinere handgemenen met ordetroepen. De meeste kolonisten lijken van plan zich niet met geweld te zullen verzetten tegen hun uitzetting. Wel proberen zij de militairen die hen uit hun huis moeten zetten, ertoe over te halen hun orders niet uit te voeren.

Honderden kolonisten en hun sympathisanten lieten zich onder dwang afvoeren. Velen waren emotioneel en boos. Ze hadden het lef te verwijzen naar de jodentransporten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat er in plaats van gaskamers dit maal sprake was van een riante verhuisvergoeding, was men kennelijk even vergeten.

Ruwweg de helft van de kolonisten is vanwege aantrekkelijke financiŽle regelingen (lage huisvestingskosten, belastingvoordelen, gratis land) naar de Gaza getrokken. De andere helft zijn de godsdienstige fanaten die dromen van een ĎGroot IsraŽlí en menen dat ĎGods wilí wordt vervuld. Zij kregen steun van IsraŽl vanwege politieke redenen. De fanaten zetten de opportunisten flink onder druk en schrikken voor bedreiging niet terug.

Het dagblad Haaretz meldde woensdag dat de IsraŽlische politie de afgelopen 24 uur bijna vijfhonderd tegenstanders van de terugtrekking heeft opgepakt die de Gazastrook binnen probeerden te dringen. De veiligheidsdienst Shin Bet onderzoekt of zich onder de arrestanten mogelijk extremisten bevinden, die bereid zijn geweld te gebruiken tegen de ordetroepen of aanslagen te plegen op Palestijnse doelen.

Ondanks de vreugde bij de 1,4 miljoen Palestijnen in de Gazastrook over het vertrek van de kolonisten, als ook het vertrek van het IsraŽlische leger, betekent deze stap niet dat de ellende van de IsraŽlische bezetting hiermee eindigt. De Muur van Apartheid die het land aan de grenzen bouwt, sluit de strook af van de omliggende gebieden.

IsraŽl zal de grenzen blijven controleren, inclusief het enige toegangspunt in de Gazastrook. Op zee zal het land als voorheen visvangsten van de Palestijnen onmogelijk maken alsmede de pleziervaart en het reizen voor werk of vakantie. De controle in de lucht zal er voor zorgen dat de enige luchthaven kapot gebombardeerd blijft, zodat er geen gebruik van kan worden gemaakt.

3 Reacties


misschien kunnen de Hama en Jihad eens ophouden met het afvuren van raketten op ongewapende burgers. Dan zijn onderhandelingen waarschijnlijk iets gemakkelijker. Zoals je hierboven het conflict beschrijft laat je maar ťťn kant zien.

zei: keesjemaduraatje op 20/08/2005 om: 20:36u

Je hebt helemaal gelijk Kees, maar ik pretendeer in het geheel ook niet het hele conflict in beeld te willen brengen. Hier ging het om de reactie op de ontruimingen in de Gazastrook. Hoe dan ook blijft Israel de grote agressor in dit machtsspel die middelen hanteert, die alle westerse perken te buiten gaan. Daar is in ons land veel te weinig aandacht voor. Dit weer in tegenstelling tot de terreur van Palestijnse groepen. Dat wordt altijd breed uitgemeten.

zei: J.B. Arend op 20/08/2005 om: 21:39u

En al met al is de hele komedie rond de ontruiming een 'photo-op' die het aanvaardbaar moet maken dat het ontuimen van nederzettingen verder toch echt te moeilijk is. Dat wordt het volgende stadium. Ran HaCohen vergelijkt de zwembadpioniers van Gaza, die 250.000 dollar krijgen en herhuisvesting met het lot van 'gewone' Joodse Israeli's, bijvoorbeeld in Sederot, dat zijn eigen door Hamas bewerkte krottenwijken heeft. Het klasseaspect van de hele vertoning dreigt buiten beeld te vallen - al spreken de beelden van al die villabewoners met hun Amerikaanse accent al duidelijke taal genoeg..

zei: Prul op 21/08/2005 om: 11:16u


Powered by Greymatter